Talenten/ kwaliteiten
Wanneer ik een kennismakingsgesprek op school met (een) ouder(s) heb, stel ik, naast andere vragen, ook altijd de vraag of ze kwaliteiten van hun zoon of dochter kunnen noemen.
Voor sommige ouders een lastige vraag, want ‘kwaliteiten’, wat wordt hier nu precies mee bedoeld?
Er valt even een stilte en ik zie de ouder nadenken. “J. vindt voetballen met zijn vriendje wel heel erg leuk.” of “Z. gaat 1x/ week naar tekenles, want ze vindt het leuk om te kleuren.”
Nu is vragen naar kwaliteiten van je kind ook een lastige vraag. Het gaat bij kwaliteiten namelijk over ‘ik ben, ik heb en ik kan’
Vb: “Ik ben slim, want de moeilijke sommen die we vandaag moesten maken, had ik heel snel klaar en allemaal goed gemaakt.”
“Ik kan goed samenwerken met andere kinderen in de klas.” “Ik heb zelfvertrouwen, want ik doe altijd mijn best en meer dan mijn best doen, kan ik niet doen.”
Kwaliteiten, talenten; wat ben je, wat heb je en wat kun je?
Verschil tussen talent en kwaliteit
Talent: Een talent is kort gezegd het vermogen iets goed te kunnen. We spreken vaak van een aangeboren talent, maar er zijn ook genoeg talenten die je zelfs op latere leeftijd nog kunt aanleren. Een talent is iets wat dicht bij je ligt, waar je een passie voor hebt en waar je plezier aan beleefd als je het uitvoert.
Vb. een talent kan tekenen zijn. Het kan zijn dat je dit meteen al goed kunt, als kind al. Het kan echter ook zijn dat je er talent voor ontwikkelt. Je gaat een aantal keer naar een tekencursus en je merkt dat het je steeds beter lukt om dat wat je wilt tekenen, ook duidelijk op papier komt.
Kwaliteiten: Kwaliteiten zijn eigenschappen die iets zeggen over wie je bent, bijvoorbeeld ‘bescheiden’, ‘doorzetter’, ‘geduldig’, ‘speels’ of ‘dominant’. Het zijn persoonskenmerken, je hebt ze al vanaf je geboorte en deze zijn dus in aanleg aanwezig. Ze staan los van wat je hebt aangeleerd.
Het is een gereedschap-set, die je tot je beschikking hebt en kunt gebruiken.
In de loop der jaren kun je het gereedschap dat in je zogeheten toolbox zit, verbeteren door dit bewust te ontwikkelen. Je kwaliteiten kunnen echter ook minder worden, wanneer je ze niet kunt of durft in te zetten.
Als jij van nature een doorzetter bent, maar je doet hier niets mee, dan 'verleer' je uiteindelijk hoe je ook alweer door moet zetten. Je zet je schouders niet meer onder datgene wat je nog lastig/ moeilijk vindt. Naast dat je het a.h.w. verleert, gebeurt er ook sociaal emotioneel iets met je als je je kwaliteiten niet gebruikt.
Op het moment dat je niet meer doorzet, waar je dat voorheen wel deed, zul je merken dat bepaalde zaken lastig en moeilijk blijven. Dit kan ervoor gaan zorgen dat je het gevoel krijgt van: "dat is te moeilijk voor mij. Dat lukt mij toch niet.". Je zorgt er op deze manier voor dat je minder zelfvertrouwen hebt (zie je wel, het lukt me toch niet), maar ook dat je iets niet meer gaat proberen, juist omdat je je er vervelend door gaat voelen.
Jouw eerdere doorzetten, ook als het moeilijk was, zorgde ervoor dat je trots op jezelf kon zijn, want hoe moeilijk ook, jij had het wél geprobeerd.
Op de site van Smoely Talentenkaartjes vind je meer informatie over deze kaartjes. Ook staan er verschillende spellen beschreven (door mij bedacht) om met deze kaartjes te spelen.
Ik wens jou veel talenten en kwaliteiten toe🥰
Toen ik de opleiding Psychomotorisch Kindercoach volgde, kwamen ook deze kaartjes in beeld.
Ik vond (en vind nog steeds) de tekeningen zó schattig, dat ik deze Smoelykaartjes én de bijbehorende poster heb aangeschaft.
Er is zelfs een Appie Feijn-kaartje; ik ben… zelfstandig Helemaal leuk toch?
De tekeningen spreken ook de kinderen erg aan; zowel bij de kinderen in de groep als bij de collega's op school.
Toen ik deze Talentenkaartjes introduceerde, kozen kinderen in eerste instantie niet zozeer hun talenten, maar gingen ze voor de kaartjes die ze heel erg leuk vonden
Nadat we de verschillende kaartjes hadden bekeken én besproken met de poster erbij, ging het kiezen van de eigen talenten beter.
Eerst laat ik kinderen zelf hun talenten kiezen. Die worden vervolgens besproken; wanneer en hoe maak je gebruik van jouw talent(en)?
Kun je met jouw talent anderen helpen? Op welke manier zou je dit kunnen doen?
De andere manier die ik gebruik is om bij andere kinderen in de groep na te vragen wat voor talent(en) een kind heeft en daar een voorbeeld bij te noemen.
Ieder kind gaat de groep rond om te vragen aan groepsgenootjes wat zijn of haar talent(en) is/ zijn.
Vb. jij hebt zelfvertrouwen, want jij weet wat je wilt en je durft te vragen.
Samenwerken met deze talentkaartjes gaat ook heel goed.
De kinderen die dezelfde talenten hebben, gaan bij elkaar zitten in max. groepjes van vier.
Op een groot blad dat in vier vlakken is verdeeld, schrijft ieder kind vervolgens op waar, wanneer en hoe hij desbetreffend talent inzet.
Daarna gaan de kinderen uit eenzelfde groepje hun antwoorden met elkaar bespreken en vergelijken.
Wat is hetzelfde? Wat is anders?
Zijn er dingen die je van de ander kunt gebruiken? Zo ja, schrijf die in jouw eigen vak erbij (met een andere kleur pen/stift).
Daarna met de gehele groep bespreken, waarbij er van ieder groepje één kind is dat het woord voert.
Natuurlijk zijn er nog veel meer ideeën om deze kaartjes in je les, bij de begeleiding en/of in je praktijk te gebruiken.
Op de site van Smoely talentenkaartjes vind je meer informatie over deze kaartjes. Ook staan er verschillende spellen beschreven (door mij bedacht) om met deze kaartjes te spelen.
Deze kaartjes geven kinderen op een speelse manier inzicht in hun kwaliteiten/ talenten; zó ontzettend mooi als ze tot de ontdekking komen wat ze allemaal kunnen. Blije, vrolijke gezichten, omdat ze merken dat ze veel meer hebben, kunnen en zijn, dan dat ze denken.
Positief naar zichzelf leren kijken; een boost voor het zelfvertrouwen!
Zeer zeker een aanrader om in je klas, thuis, praktijk,... te hebben.
Reactie plaatsen
Reacties