Stop pesten

"Schelden doet geen zeer, slaan veel meer."   Ooit wel eens van gehoord?
Vroeger ik op school zeer zeker.  En wat is deze 'uitspraak' onjuist.
Schoppen en slaan bij een robbertje vechten doet zeer zeker pijn, maar de krassen van nagels en de blauwe plekken verdwijnen. Schelden en wat er tegen je wordt gezegd, blijft voor altijd hangen. Woorden slaan zich op in je binnenste, in je hoofd en in je ziel.
Ze blijven door je hoofd spoken en kunnen ervoor zorgen dat je je onzeker gaat voelen. Kwetsende woorden blijven hangen.
Ik ben vroeger op de basisschool veel gepest door een jongen. Op latere leeftijd heb ik hem ermee geconfronteerd en hij zei van niets te weten. Dat vond ik nog het ergste; dat hij niet meer wist dat hij iemand gepest had.
Ik ben gelukkig ook iemand die van zich af kan bijten. Echter draag ik daardoor nog steeds een bepaalde onzekerheid met me mee.
Ook nu nog, nu ik al lang volwassen ben. Het is een deel van mij geworden en dat heb ik geaccepteerd.

Pesten is een ernstig probleem dat overal ter wereld voorkomt, van scholen en werkplekken tot online omgevingen.
Het kan diepe emotionele littekens achterlaten bij de slachtoffers en zelfs leiden tot ernstige psychische problemen zoals depressie en angst. Hier zijn enkele manieren om pesten te stoppen en een vriendelijkere omgeving te creëren:

  1. Bewustwording: Het begint allemaal met bewustwording. Leer over de verschillende vormen van pesten, zoals fysiek, verbaal, sociaal en cyberpesten. Hoe meer je weet, hoe beter je kunt herkennen wanneer iemand gepest wordt.
  2. Ondersteuning bieden: Als je merkt dat iemand gepest wordt, bied dan je steun aan. Laat de persoon weten dat hij of zij niet alleen is en dat het niet zijn of haar schuld is. Soms kan een vriendelijke schouder om op te leunen al een groot verschil maken.
  3. Spreek je uit: Als je getuige bent van pesten, spreek dan de pestkop aan (op een veilige manier) of meld het aan een volwassene of autoriteit. Stilte kan pesten versterken omdat het de pestkop het gevoel geeft dat hun gedrag acceptabel is.
  4. Educatie en training: Scholen en werkplekken moeten programma's hebben die gericht zijn op het tegengaan van pesten. Dit kan bestaan uit workshops, trainingen en campagnes die mensen leren hoe ze pesten kunnen herkennen en aanpakken.
  5. Bevorder een positieve omgeving: Creëer een cultuur van respect en inclusiviteit. Dit kan door middel van teambuilding activiteiten, open communicatie en het stimuleren van samenwerking en wederzijds begrip.
  6. Gebruik technologie verstandig: Cyberpesten is een groeiend probleem, vooral onder jongeren. Leer hoe je veilig online kunt zijn, instellingen voor privacy kunt beheren en meldopties kunt gebruiken op sociale media platforms.
  7. Professionele hulp inschakelen: In ernstige gevallen kan het nodig zijn om professionele hulp in te schakelen, zoals een counselor of therapeut, om de emotionele en psychologische schade van pesten aan te pakken.

 

Ook Cyberpesten, ook wel bekend als online pesten, is een groeiend probleem op scholen. Het houdt in dat kinderen elkaar via digitale platforms zoals sociale media, chatrooms, en sms lastigvallen, bedreigen of vernederen.

Wat is cyberpesten?

Cyberpesten kan vele vormen aannemen, waaronder:

  • Haatdragende berichten: Het versturen van beledigende of bedreigende berichten of e-mails.
  • Blackmailing: Het dreigen met het openbaar maken van persoonlijke informatie of foto's.
  • Uitsluiting: Het opzettelijk buitensluiten van iemand van online groepsactiviteiten of -gesprekken.
  • Roddelen: Het verspreiden van valse geruchten of kwaadsprekerij via het internet.


Gevolgen van cyberpesten

De impact van cyberpesten kan groot zijn en variëren van stress en angst tot ernstige depressie en zelfs zelfmoordgedachten. Slachtoffers kunnen zich geïsoleerd, machteloos en angstig voelen. Het kan ook leiden tot een daling in schoolprestaties en een verminderd zelfbeeld.

Preventie en interventie

Scholen en ouders spelen een cruciale rol in het aanpakken van cyberpesten. Hier zijn enkele strategieën:

  • Educatie: kinderen bewust maken van de gevaren en gevolgen van cyberpesten door middel van workshops en voorlichtingscampagnes.
  • Beleid: Het opstellen van duidelijke regels en protocollen voor het omgaan met cyberpesten. Dit kan ook het aanmoedigen van kinderen om incidenten te melden omvatten.
  • Ondersteuning: Het bieden van emotionele en psychologische ondersteuning aan zowel slachtoffers als daders. Dit kan door middel van counseling of peer support groepen.
  • Ouders betrekken: Ouders informeren over de gevaren van cyberpesten en hen begeleiden in hoe ze hun kinderen kunnen beschermen en ondersteunen.


Wat kunnen kinderen doen?

Kinderen kunnen ook zelf stappen ondernemen om cyberpesten te voorkomen en te stoppen:

  • Respectvol gedrag: Zich bewust zijn van hun eigen online gedrag en anderen met respect behandelen.
  • Melden: Incidenten van cyberpesten melden aan een vertrouwde volwassene, zoals een leraar of ouder.
  • Ondersteuning bieden: Vrienden en medeleerlingen steunen die het slachtoffer zijn van cyberpesten.


Door samen te werken en actief op te treden tegen pesten, kunnen we een veiligere en vriendelijkere wereld creëren voor iedereen.

 

De trilogie  'Pesten in perspectief'  is een mooie manier om pesten bespreekbaar te maken in de groep.
Het is een trilogie met realistische verhalen over 'pesten' verteld vanuit drie perspectieven; het slachtoffer, de toeschouwer en het kind dat pest.
Bang - Fleur kijkt toe als haar vriendin Lisa gepest wordt door Tess. Ze is zelf te bang om voor Lisa op te komen.
Op een dag vraagt Tess aan Fleur om mee te doen met het pesten van Lisa.
Wat moet Fleur nu doen? Zal ze de moed vinden om de juiste beslissing te nemen?
Stoer - Tess is gewend om kinderen op school te pesten, maar ze is niet echt gemeen....toch?
Tess denkt van zichzelf dat ze heel stoer is en ze ziet niet dat ze andere kinderen kwetst en pijn doet.
Een groepje kinderen samen met de meester en de gymjuf willen Tess helpen om haar gedrag te veranderen.
Zal Tess de hulp accepteren?
Raar - Lisa verandert van alles aan zichzelf; ze draagt zelfs haar favoriete laarzen niet meer. Ze doet er alles aan om niet meer 'raar' genoemd te worden door Tess. Lisa merkt echter dat het niet helpt om te veranderen, want Tess blijft haar pesten. Ze weet niet meer wat ze moet doen. Zal ze een oplossing vinden om niet meer gepest te worden?

 

In ieder deel staan achterin het boek adviezen, reflectieve vragen, tips voor ouders en lesideeën en aanvullende informatie.
Deze boeken kun je vinden bij de Bazalt Groep
Hier vind je de lesbrief die hoort bij de boeken 'Pesten in Perspectief'


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.