Blogopmaak

1 maart Complimentendag

Arlette Honkoop

Complimenten😍

Hoi jij daar, aan de andere kant van dit scherm! Gezellig dat je er bent😊
Ik ben alvast even aan het oefenen, want 1 maart is het Nationale Complimentendag. Een mooie gelegenheid om de power van complimenten te ervaren. Ik geef zelf heel graag complimenten, omdat ik zie dat ik daar een ander blij mee maak. Een compliment ontvangen is natuurlijk ook heel fijn! Het motiveert en het geeft je zelfvertrouwen.🥰

Complimenten zijn er in allerlei soorten en maten, maar een goed compliment kan zich wel degelijk onderscheiden. Een goed compliment stimuleert namelijk de groei-mindset ook wel growth-mindset genoemd. Binnen deze mindset ben je ervan overtuigd dat iedereen kan groeien. Je beheerst misschien iets nog niet (helemaal), maar met vasthoudendheid, doorzettingsvermogen en steun uit je omgeving kom je vooruit. Complimenten die gericht zijn op het proces stimuleren deze groei-mindset. Ze richten zich op het proces en de inzet die iemand verricht om iets te bereiken.
Goede complimenten worden oprecht gegeven over een specifiek iets wat jij als persoon in de andere persoon waardeert en bewondert.🤩
Af en toe een schouderklopje of een aai over een bol
Soms is een schouderklopje ook voldoende, bijvoorbeeld als je ziet dat een kind geconcentreerd aan het werk is. Je wilt het kind niet te veel afleiden, maar wel laten weten dat hij of zij goed bezig is. Een schouderklopje of een aai over de bol is zo gegeven en het motiveert het kind om zo door te gaan.

Alles wat je aandacht geeft groeit
Dat is de wet van de aantrekkingskracht. Bedenk dus wat je een mooie eigenschap of talent vindt en geef daar een compliment over. Door jouw complimenten worden kind(eren) zich steeds bewuster van hun kwaliteiten. En zo krijg je een sneeuwbaleffect: door jouw complimenten krijgen kinderen meer aandacht voor zijn/ haar kwaliteiten en groeit het zelfvertrouwen.

Wees specifiek in je compliment; gericht op de ander (uniciteit)
Wat vind je precies zo mooi of goed aan een kind? Probeer dit in je compliment zo duidelijk mogelijk te maken. Je kunt tegen het kind zeggen: ‘Ik vind dat je erg slim bent.’ Maar ‘Ik vind dat je de sommen van het huiswerk altijd goed en snel oplost’ is een stuk specifieker en krachtiger. Hierdoor blijft je compliment veel beter hangen!

Leer kinderen 'dank je wel' te zeggen op een gegeven compliment
Complimenten geven is vaak makkelijker dan ontvangen. Daarom is het goed om kinderen ook aan te leren hoe ze een compliment in ontvangst nemen. Sommige mensen verontschuldigen zich (‘die jurk was spotgoedkoop') of ontkrachten het compliment (‘nee joh, dat doe ik helemaal niet goed’). Een complimentje ontvangen is helemaal niet moeilijk: je hoeft alleen maar ‘dankjewel’ te zeggen!

Ik ben ervan overtuigd dat we kinderen al op een heel jonge leeftijd kunnen leren op een juiste manier om te gaan met complimenten. Dit is niet iets dat erbij komt, maar een belangrijk onderdeel van iedere schooldag. Complimenten geven kan thuis geoefend worden of in de klas, tijdens een sociale vaardigheden les, gedurende de hele dag, of gewoon tussendoor. Hiervoor zijn allerlei verschillende werkvormen, manieren en materialen te vinden.

Een aantal ideeën
Complimentenbal: een bal rond gooien. Het kind dat de bal heeft mag een compliment geven aan een ander. Ook het volgende kun je doen met een complimentenbal:
Je verstopt de bal in een laatjevan één van de kinderen. Vind het kind deze bal, dan geef je de hele dag complimenten aan de anderen. Op het einde van de dag laat je de andere kinderen raden wie de complimentenbal had en waarom je dit denkt (beargumenteren).
Kanjer/ Ster/ Zonnetje van de dag/week: één kind staat in het zonnetje en krijgt complimenten. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door een blad op te hangen waar kinderen de hele week complimenten op kunnen schrijven of door een kind op de leerkrachtstoel/kruk te laten plaatsnemen en de klasgenootjes complimenten te laten geven.
Ik maak op het einde van de week altijd een boekje om aan de Ster van de week' mee te geven.
De 'Ster' heeft 3 dingen die bij hem/ haar hoorde, van thuis meegenomen, liet deze in een 'spreekbeurt' zien en vertelt er persoonlijk iets over. Vervolgens krijgt ieder kind in de groep (ook de 'Ster' zelf) een 'Ster van de week-blad". Hierop worden 3 positieve eigenschappen van de 'ster' op geschreven, waar de 'ster' goed in is en een tekening. De 'Ster' heeft een persoonlijk blad en schrijft allerlei positieve zaken en kwaliteiten over zichzelf op. De 'Ster' krijgt vervolgens alle bladen van de hele groep gebundeld als boekje mee naar huis. Wat zijn ze hier altijd blij mee!!!
Knutselen: Je kunt een boom maken en ieder blad aan de boom is met de naam van het kind erop en daaronder geschreven een compliment. Een zon wordt ook wel gemaakt en iedere straal is een compliment.

High five (coöperatieve werkvorm)
Deze activiteit is snel, makkelijk in te zetten en goed om vaak te oefenen, zodat het complimenten geven steeds beter gaat.
De kinderen lopen rond in de klas rond op zoek naar een maatje. Ze hebben hiervoor de hand in de lucht. Als ze bij een ander komen met de hand omhoog, geven ze elkaar een high five. Vervolgens geven ze elkaar een compliment. Je kunt ook aangeven wie er mag beginnen, de langste bijvoorbeeld of degene met de langste naam.
Ik daag de kinderen regelmatig uit om iets te zeggen tegen de ander waar de ander goed in is. Zo krijg je niet alleen complimenten zoals: ‘Je hebt mooie schoenen.’
Ook kun je er zinnen bij geven:
    Ik vind het fijn dat je…
    Ik vind het fijn dat je me vaak helpt met…
    Ik vond het fijn dat je gisteren…
    Ik vind het mooi dat je…
    Dank je dat je….
    Ik vind het knap dat je…
    Ik geniet ervan als jij…
Nog meer ideeen, vind je HIER

Downloads👍
Complimentenhappertje: zie mijn blog 'Happertjes'
Ik zou het erg leuk vinden om feedback van je te krijgen. Zou je jouw bevindingen (recensie) dan alsjeblieft willen posten? Anderen lezen deze recensies ook en hoe meer bevindingen, opmerkingen, hoe meer ideeën je een ander geeft.                                                                                                                                       Alvast ontzettend bedankt voor je reply🎈🥰
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Gevoelens & Emoties
Moeten in het onderwijs
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Er moet heel veel in het onderwijs. Werkdruk is hoog. Uitval van leerkrachten tot zelfs een burn-out.Laat het onderwijs weer worden waarvoor destijds is gekozen; gewoon weer lesgeven aan kinderen😍 Alles wa t 'extra' is onder de loep nemen en er kritisch naar kijken; móet het ook echt!?
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Het boek ‘Ontdek je Breinkrachten met Effi en Furon’ geeft je herkenbare, verschillende verhalen om voor te lezen. In ieder verhaal staat een Breinkracht (executieve functie) centraal. De Breinhelden Effi en Furon belanden in herkenbare situaties waarin ze een bepaalde Breinkracht nodig hebben. Deze leuke en zeer herkenbare verhalen vormen een herkenbaar uitgangspunt om met kinderen over een Breinkracht te praten; wat is het en wanneer zet je deze kracht in?
door Arlette Honkoop 15 okt., 2023
Een puzzel gebruiken voor een dictee, woordmap, taal, rekenen, (begrijpend) lezen,...🧩
door Arlette Honkoop 04 sep., 2023
To the loo 😀
door Arlette Honkoop 21 aug., 2023
Een leuke kraam, of een gezellig theater?Met deze combinatie kun je alle kanten op in je groep.
door Arlette Honkoop 10 mei, 2023
Feedback is fantastisch - boekentip👍🏻
door Arlette Honkoop 06 apr., 2023
Boekentip 👍🏻📚 - Het jongetje dat niet stil kon zitten
door Arlette Honkoop 12 feb., 2023
Het automatiseringsproces van lezen 
door Arlette Honkoop 11 feb., 2023
De ontdekking van een onbekend continent Samengesteld en ingeleid door Noah J. Stern “De aardbol leek in alle windrichtingen doorkruist en minutieus in kaart gebracht. Maar er bleek iets over het hoofd te zijn gezien, iets aan de atlassen te zijn ontsnapt. Een heel continent nog wel: Terra Ultima.” En wat voor een continent: het is kolossaal en volstrekt uniek. De natuur kon er haar gang gaan zonder ingrijpen van de mens." Ontdekkingsreiziger Raoul Deleo vond Terra Ultima na een jarenlange zoektocht. Met kleurrijke, gedetailleerde tekeningen doet hij verslag van zijn expedities en van de wonderbaarlijke dieren, planten en landschappen die hij er aantrof. Terra Ultima zorgde al voor opwinding binnen de wetenschap. Maar nu kan iedereen kennismaken met het onbekende werelddeel. Speciaal voor dit boek kreeg Noah J. Stern, collega-ontdekkingsreiziger en bioloog, toegang tot het archief van Deleo. Hij maakte een representatieve selectie van prenten en aantekeningen, zodat iedereen zich een beeld van dit fascinerende, nieuwe werelddeel kan vormen. Winnaar Woutertje Pieterse Prijs 2022.
Meer blogs
Share by: