Blogopmaak

Moeten in het onderwijs😵

Arlette Honkoop

Zoveel dat moet...

Laten we nu eens stoppen met al dat ‘moeten’ in het onderwijs.
Laat het 'gewoon lesgeven' in het onderwijs weer centraal staan.

Op verschillende sites, zoals bij nieuwe methodes of andere onderwijskundige sites, kom ik termen tegen als 'betere onderwijsresultaten' of 'haal de hoogste scores met deze methode' (uw school staat dan bovenaan met de hoogste resultaten).

Zijn we als leerkracht bezig om kinderen te programmeren alsof het robotjes zijn? Soms voel ik me als leerkracht namelijk wél zo. Een kind mag niet meer 'laag' scoren, want dat valt buiten de 'norm'.
Allerlei toeters en bellen dienen erbij gehaald te worden, om het kind weer van een niveau V naar een (liefst) niveau II te krijgen. En tuurlijk moet je als leerkracht alles uit een kind proberen te halen en help je een kind op allerlei mogelijke manieren daarbij. Maar als leerkracht kan ik echter niet toveren!
Als na begeleiding en allerlei extra hulp het kind inmiddels gefrustreerd is en ik weet het ook niet meer, dan is het accepteren van het feit dat desbetreffend kind niet zijn kwaliteiten op het bijv. rekenvlak heeft liggen.
Je helpt dan juist een kind door af te stappen van de 'norm' en aan te bieden wat het kind wél kan.


Kinderen dienen centraal te staan en als een school een kind niet meer kan helpen en het gaat ten koste van het kind zelf (en van collega’s die op een gegeven moment ook niet meer weten wat nog meer te doen om een kind te helpen), dan dient er gekeken te worden naar een plek waar het kind weer kan floreren. 

Waar het kind niet tegen z’n plafond en onkunde aanloopt, maar merkt dat hij juist heel veel kan.


Onderwijs draait om kinderen zien en horen. Maar ook om: wat verwacht je van een leerkracht.

Onderwijs moet niet om cijfers gaan, de beste resultaten hebben of kinderen ‘ maar binnenhouden’ om naar de buitenwereld het idee te geven dat je een goede school zou zijn.

Laat het onderwijs weer het onderwijs worden waar we als leerkracht voor hebben gekozen en waar kinderen geen cijfertjes zijn😊


Stoppen met al dat moeten in het onderwijs - artikel


 


Ik zou het erg leuk vinden om feedback van je te krijgen. Zou je jouw bevindingen (recensie) dan alsjeblieft willen posten? Anderen lezen deze recensies ook en hoe meer bevindingen, opmerkingen, hoe meer ideeën je een ander geeft.                                                                                                                                       Alvast ontzettend bedankt voor je reply🎈🥰
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Gevoelens & Emoties
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Het boek ‘Ontdek je Breinkrachten met Effi en Furon’ geeft je herkenbare, verschillende verhalen om voor te lezen. In ieder verhaal staat een Breinkracht (executieve functie) centraal. De Breinhelden Effi en Furon belanden in herkenbare situaties waarin ze een bepaalde Breinkracht nodig hebben. Deze leuke en zeer herkenbare verhalen vormen een herkenbaar uitgangspunt om met kinderen over een Breinkracht te praten; wat is het en wanneer zet je deze kracht in?
door Arlette Honkoop 15 okt., 2023
Een puzzel gebruiken voor een dictee, woordmap, taal, rekenen, (begrijpend) lezen,...🧩
door Arlette Honkoop 04 sep., 2023
To the loo 😀
door Arlette Honkoop 21 aug., 2023
Een leuke kraam, of een gezellig theater?Met deze combinatie kun je alle kanten op in je groep.
door Arlette Honkoop 10 mei, 2023
Feedback is fantastisch - boekentip👍🏻
door Arlette Honkoop 06 apr., 2023
Boekentip 👍🏻📚 - Het jongetje dat niet stil kon zitten
door Arlette Honkoop 12 feb., 2023
Het automatiseringsproces van lezen 
door Arlette Honkoop 11 feb., 2023
De ontdekking van een onbekend continent Samengesteld en ingeleid door Noah J. Stern “De aardbol leek in alle windrichtingen doorkruist en minutieus in kaart gebracht. Maar er bleek iets over het hoofd te zijn gezien, iets aan de atlassen te zijn ontsnapt. Een heel continent nog wel: Terra Ultima.” En wat voor een continent: het is kolossaal en volstrekt uniek. De natuur kon er haar gang gaan zonder ingrijpen van de mens." Ontdekkingsreiziger Raoul Deleo vond Terra Ultima na een jarenlange zoektocht. Met kleurrijke, gedetailleerde tekeningen doet hij verslag van zijn expedities en van de wonderbaarlijke dieren, planten en landschappen die hij er aantrof. Terra Ultima zorgde al voor opwinding binnen de wetenschap. Maar nu kan iedereen kennismaken met het onbekende werelddeel. Speciaal voor dit boek kreeg Noah J. Stern, collega-ontdekkingsreiziger en bioloog, toegang tot het archief van Deleo. Hij maakte een representatieve selectie van prenten en aantekeningen, zodat iedereen zich een beeld van dit fascinerende, nieuwe werelddeel kan vormen. Winnaar Woutertje Pieterse Prijs 2022.
door Arlette Honkoop 10 feb., 2023
Lezen staat op een laag pitje 😥
Meer blogs
Share by: