Blogopmaak

Lezen is een makkie...toch? - Het automatiseringsproces van lezen

Arlette Honkoop

Het automatiseringsproces van lezen



Al vanaf de geboorte komen kinderen in aanraking met geluiden, klanken, kleuren, voorwerpen.

Op het moment dat het kind ouder wordt, zal het bepaalde klanken/ geluiden aan voorwerpen koppelen. Soms zelfs aan lettertekens. Denk hierbij aan een kind van 2 of 3 dat zijn eigen naam schrijft. 
Dit is een pril begin en staat aan de start van het echte schrijven, maar is het op dat moment nog niet. Het kind kopieert, tekent de letters na.
Het brein is nog onvoldoende ontwikkeld om ook bewust de klank-letterteken-koppeling te maken.

Zoals je op de tekening kunt zien, verloopt leren lezen via 3 fases:

De klank horen

Klank – letterteken schrijven

Plaatje bij het woord zien

Hoe vaker het automatiseringsproces wordt herhaald, hoe vlotter dit verloopt.

Automatiseren is een belangrijke stap in het proces van (technisch) leren lezen. Het automatiseren van de verschillende strategieën technisch lezen en met name het lezen met behulp van de visuele woordvorming of directe woordherkenning bepalen de leessnelheid.


Waar je bij het automatiseringsproces wel rekening mee moet houden, is dat het anders kan verlopen.

Er kunnen beperkende factoren zijn, waardoor het automatiseringsproces bij desbetreffende kinderen anders verloopt, minder snel als bij bijv. een buurjongen van dezelfde leeftijd.

1.   Bij de fase van horen; als een kind slechthorend is, of het heeft vaak buisjes gehad, veel oorontstekingen, omgeving

2.   Bij de fase van het schrijven kan het zijn dat er nog ‘problemen’ zijn met de motoriek

3.   Bij fase zien kan het zijn dat autisme, TOS, NT2 een belemmering zijn.

Vloeiend lezen en automatiseren
Wanneer een kind leert lezen, is het van belang dat de letters van een woord juist worden omgezet naar de bijbehorende klanken. Een beginnende lezer kan nog geen woorden lezen, maar enkel de letters herkennen. Een woord wordt letter voor letter gespeld. 
Een kind gaat herkennen welke klank vooraan of achteraan in een woord staat en leert het woord in klanken (fonemen) te verdelen (koek wordt k-oe-k) of uit fonemen samen te stellen (r-oo-s is roos).

Een ander woord voor spraakklank is foneem. Fonologisch bewustzijn is ´het vermogen om de betekenis van woorden te negeren en zich te concentreren op de klankenstructuur´

Fonologische vaardigheden hebben te maken met het vermogen om klanken te herkennen en van elkaar te onderscheiden.

Om te kunnen leren lezen en spellen zijn goede fonologische vaardigheden nodig.


🎈Fonemisch bewustzijn is het besef dat woorden uit afzonderlijke klanken zijn opgebouwd en dat die klanken gekoppeld kunnen worden aan geschreven letters of lettercombinaties.

🎈Fonologisch bewustzijn houdt in het kunnen omgaan met klanken. Bijvoorbeeld het opsplitsen van woorden in lettergrepen ('hakken'), het verbinden van lettergrepen tot een woord ('plakken') en het rijmen. Het kind leert naar de vorm van woorden te kijken in plaats van naar de betekenis.

Wanneer we aansluiten bij de natuurlijke ontwikkeling van kinderen gaat leren lezen, op het moment dat het kind daaraan toe is echt niet vanzelf, maar het proces verloopt wel soepel en het kind pikt de aangeboden leerstof veel sneller op. Dat is daarnaast erg goed voor het zelfvertrouwen van het kind en dus voor zijn prestaties in het algemeen.

 

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat letterkennis, fonemisch bewustzijn (beseffen dat woorden uit klanken bestaan) en benoemsnelheid (het tempo waarin kinderen letters en cijfers een naam kunnen geven) bij kleuters belangrijke voorspellers zijn voor hun leesontwikkeling in groep 3.

Ook bij kinderen in groep 3 zijn letterkennis, fonemisch bewustzijn en benoemsnelheid een belangrijke voorspeller. 
Alleen verschilt het tijdstip waarop kinderen deze vaardigheden onder de knie hebben.

 

Het is van belang dat alle kinderen vloeiend leren lezen. 
Bij sommige kinderen gaat dat vanzelf. Van de kleuters kan 15 procent bij het begin van groep 3 al lezen. 
Maar wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat dit niet komt omdat deze kinderen vroeg leesrijp zijn. De reden is dat zij opgroeien in een stimulerende omgeving, waarin wordt voorgelezen en zij in aanraking komen met boeken en taalstimulerende activiteiten.

Op het moment dat je kinderen een breed scala aan taalactiviteiten aanbiedt, worden ze op positieve wijze geprikkeld om zelf te leren lezen.

Wacht dus niet totdat het kind uit zichzelf gaat lezen, maar wacht wel totdat het eraan toe is.

Enkele voorbeelden van spelletjes voor de taalontwikkeling:

🎈Letterliedje

Zing een letterliedje, bijvoorbeeld op de melodie van ‘Zeg ken jij de mosselman’. Een voorbeeld daarvan is: Zeg ken jij de letter g, de letter g, de letter g? Zeg ken jij de letter g, van groen en geel en grapje. Laat kinderen daarbij nieuwe woorden verzinnen, zoals ‘van gras, gevoel en groeien’ en zing het liedje opnieuw!


🎈Letter van de week: spelletjes rondom een letter

Rijmwoorden

Plaatje en klank

 

🎈Letterspel: zoeken naar beginklank (fonemisch bewustzijn), letters op volgorde leggen (analyse/synthese). Letters van scrabble of zelf letters op blaadje schrijven, of….

 

🎈Duimenspel: letten op geluid

Als het kind de duim omhoog houdt wil dat zeggen dat het goed is. Duim naar beneden houden; dan is het niet goed. 
Vb. Als je het geluid hoort van een hond dan steek je de duim in de lucht. Is het een andere geluid, wat zouden we dan moeten doen? Dan steek je de duim naar beneden. 

Verschillende geluiden laten horen.

 

🎈Luisterspel 
Bedenk een beweging bij rijmwoorden.

Vb. het kind bedenkt een beweging bij het woord sok. Een heel andere beweging bij het woord rok.  
Het kind/ de kinderenvoeren deze beweging uit als ze dit woord horen. Ze zullen dus goed moeten luisteren

Gaat dit ook goed dan worden de twee minimale woordparen gebruikt voor het spel. Dan zijn er dus vier woorden, en vier bijhorende bewegingen


🎈Spelletjes voor de taalontwikkeling bij baby's, dreumes, peuter en kleuters

Taalspelletjes - baby/ peuter

Taalspelletjes speelgoed - peuters
Taalontwikkeling - spelletjes en info
Taalspelletjes voor de taalontwikkeling - peuters, kleuters, anderstaligen, alle leeftijden/ niveaus
Spraak en taal stimuleren - spelletjes en tips dreumes en peuters
Educatieve spelletjes - dreumes
Spraak en taal stimuleren - info en tips
Activiteiten en spelletjes - tips, activiteiten en info. voor baby's, dreumes
Stimuleren van taal - info. en tips om de taalontwikkeling te stimuleren
Nog meer
spelletjes voor de taalontwikkeling - kleuters


Ik zou het erg leuk vinden om feedback van je te krijgen. Zou je jouw bevindingen (recensie) dan alsjeblieft willen posten? Anderen lezen deze recensies ook en hoe meer bevindingen, opmerkingen, hoe meer ideeën je een ander geeft.                                                                                                                                       Alvast ontzettend bedankt voor je reply🎈🥰
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Gevoelens & Emoties
Moeten in het onderwijs
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Er moet heel veel in het onderwijs. Werkdruk is hoog. Uitval van leerkrachten tot zelfs een burn-out.Laat het onderwijs weer worden waarvoor destijds is gekozen; gewoon weer lesgeven aan kinderen😍 Alles wa t 'extra' is onder de loep nemen en er kritisch naar kijken; móet het ook echt!?
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Het boek ‘Ontdek je Breinkrachten met Effi en Furon’ geeft je herkenbare, verschillende verhalen om voor te lezen. In ieder verhaal staat een Breinkracht (executieve functie) centraal. De Breinhelden Effi en Furon belanden in herkenbare situaties waarin ze een bepaalde Breinkracht nodig hebben. Deze leuke en zeer herkenbare verhalen vormen een herkenbaar uitgangspunt om met kinderen over een Breinkracht te praten; wat is het en wanneer zet je deze kracht in?
door Arlette Honkoop 15 okt., 2023
Een puzzel gebruiken voor een dictee, woordmap, taal, rekenen, (begrijpend) lezen,...🧩
door Arlette Honkoop 04 sep., 2023
To the loo 😀
door Arlette Honkoop 21 aug., 2023
Een leuke kraam, of een gezellig theater?Met deze combinatie kun je alle kanten op in je groep.
door Arlette Honkoop 10 mei, 2023
Feedback is fantastisch - boekentip👍🏻
door Arlette Honkoop 06 apr., 2023
Boekentip 👍🏻📚 - Het jongetje dat niet stil kon zitten
door Arlette Honkoop 11 feb., 2023
De ontdekking van een onbekend continent Samengesteld en ingeleid door Noah J. Stern “De aardbol leek in alle windrichtingen doorkruist en minutieus in kaart gebracht. Maar er bleek iets over het hoofd te zijn gezien, iets aan de atlassen te zijn ontsnapt. Een heel continent nog wel: Terra Ultima.” En wat voor een continent: het is kolossaal en volstrekt uniek. De natuur kon er haar gang gaan zonder ingrijpen van de mens." Ontdekkingsreiziger Raoul Deleo vond Terra Ultima na een jarenlange zoektocht. Met kleurrijke, gedetailleerde tekeningen doet hij verslag van zijn expedities en van de wonderbaarlijke dieren, planten en landschappen die hij er aantrof. Terra Ultima zorgde al voor opwinding binnen de wetenschap. Maar nu kan iedereen kennismaken met het onbekende werelddeel. Speciaal voor dit boek kreeg Noah J. Stern, collega-ontdekkingsreiziger en bioloog, toegang tot het archief van Deleo. Hij maakte een representatieve selectie van prenten en aantekeningen, zodat iedereen zich een beeld van dit fascinerende, nieuwe werelddeel kan vormen. Winnaar Woutertje Pieterse Prijs 2022.
door Arlette Honkoop 10 feb., 2023
Lezen staat op een laag pitje 😥
Meer blogs
Share by: