Blogopmaak

Memory spelen - geheugentraining

Arlette Honkoop

MEMORY - geheugentraining voor het brein😀

Memory spelen
Iedereen heeft wel eens een spelletje memory gespeeld.
Memory betekent letterlijk (Van Dale en in het Nederlands gespeld 'memorie'):

me·mo·rie (de; v; meervoud: memories)
1. geheugen: kort van memorie zijn vergeetachtig
2. herinnering: pro memorie om niet te vergeten
3. lijst, opsomming, opgave: memorie van toelichting (bij een wetsontwerp) stuk met de motivering, de uitleg en de financiële consequenties

Wij kennen voornamelijk de betekenis die gekoppeld is aan het geheugen, iets onthouden.


Het geheugen

Het geheugen is het centrale systeem binnen informatieverwerkingsprocessen. Het geheugen kan gezien worden als een actief proces waarmee informatie wordt vastgelegd, vastgehouden en gereproduceerd.

Het geheugen is een zeer complexe cognitieve functie.

Moeilijkheden bij het onthouden hangen sterk samen met cognitieve functies als aandacht, reflectievermogen, perceptie e.d. meer.


Het geheugenproces kent 3 fasen:

  1. de registratie van informatie
  2. het opslaan van die informatie in het geheugen
  3. het ophalen van deze informatie

Daarnaast bestaat het geheugen uit verschillende subsystemen: het kortetermijngeheugen (bestaat uit het werkgeheugen en uit sensorische registers om informatie zeer kort vast te houden) en het langetermijngeheugen.


Vergeten uit het kortetermijngeheugen of uit het langetermijngeheugen zijn twee verschillende processen.

Wanneer een kind iets in zijn kortetermijngeheugen moet onthouden, gaat dit goed zolang de gegeven informatie de capaciteit van het kortetermijngeheugen niet overschrijdt.
🧠Oftewel: krijg je meer informatie dan wat je op korte termijn kunt onthouden, dan wordt de informatie slechts gedeeltelijk opgeslagen en ben je de verkregen informatie snel vergeten.

Je kunt het vergelijken met een kleine emmer: je giet er constant water in, maar op een gegeven moment loopt de emmer over en kan er niets meer bij.

Ik heb dit vooral bij vergaderingen op het eind van een werkdag. Hoogstwaarschijnlijk zeer herkenbaar😉
Een hele dag gewerkt en op die manier al aardig wat informatie verkregen. Na een werkdag een vergadering waarin verschillende onderwerpen worden besproken.
Ten eerste zijn het vooral onderwerpen die al eerder besproken zijn en wederom 'op tafel komen'. Hierdoor verlies ik vaak al interesse (aandacht) en mijn focus (concentratie); mijn gedachten dwalen af.
Daarnaast zorgt de hoeveelheid en de verscheidenheid (aan) informatie ervoor dat ik niets meer opneem; ik heb een vol hoofd en veel gaat langs me heen. Mijn emmertje stroomt over🧺


Het langetermijngeheugen verschilt van het kortetermijngeheugen wat betreft capaciteit, de manier waarop informatie wordt vastgelegd, maar ook worden beide geheugens beïnvloed door omstandigheden en door het aangeboden materiaal.

Kinderen kunnen informatie beter vasthouden wanneer de informatie betekenis voor hen heeft.

Het ophalen van informatie uit het geheugen is iets dat over het algemeen automatisch verloopt.

Het is echter ook een proces dat bewust én actief kan worden bevorderd m.b.v. geheugenstrategieën.


Aandacht en geheugen

Deze functies zijn erg nauw met elkaar verbonden.

Tot de leeftijd van 5 jaar: aandacht is sterk afhankelijk van de prikkels van buitenaf
Kinderen tussen 4 en 7 jaar leren steeds meer om controle uit te oefenen op dat wat ze willen onthouden en waar er aandacht voor is.

Ook neemt de algemene kennis toe, naarmate kinderen ouder worden. Nieuwe informatie kan makkelijker gekoppeld worden aan al opgeslagen informatie (onthouden).Bij het onthouden zijn een aantal vaardigheden en eigenschappen van het kind belangrijk:

- het vermogen om aandacht te richten en deze vol te houden

- de hoeveelheid die het kind inmiddels opgeslagen heeft in het geheugen

- ervaring waarmee de te onthouden informatie in verband kan worden gebracht

- het intelligentieniveau

- het gebruik van geheugenstrategieën

Het spel memory stimuleert het geheugen en de concentratie van het kind.
Het geheugen kun je versterken en/of stimuleren door hier regelmatig mee te oefenen.
Bij memory gebruik je je werkgeheugen om informatie vast te houden in je korte termijn geheugen en om tegelijkertijd taakjes uit te voeren. Het werkgeheugen wordt op een speelse manier getraind, doordat je zowel de afbeeldingen op de kaartjes als de plek van de kaartjes moet onthouden.


Geheugenstrategieën

Het aanleren en uitproberen van geheugenstrategieën kan van belang zijn voor kinderen waarbij het ophalen van informatie uit het langetermijngeheugen of het vasthouden van informatie uit het kortetermijngeheugen niet automatisch verloopt.

Het toepassen van geheugenstrategieën is sterk afhankelijk van het ontwikkelingsniveau van het kind.

De geheugenstrategieën helpen bij informatieverwerkingsproblemen (deelopdrachten leren onthouden) en om informatie leren te verwerken en vast te houden. Dit kan door:

* herhaling en inslijping

* ordenen en categoriseren
* clusteren
* het materiaal in verband brengen met eerder aangeboden materiaal
* verbaliseren
* visualiseren
* opschrijven
* ezelsbruggetjes

De  strategieën zijn bedoeld om dat wat een kind leert, beter te laten onthouden. Op deze manier wordt het geheugenvermogen van een kind zo optimaal mogelijk benut

Kinderen leggen de memory kaarten altijd kriskras door elkaar. Bij het spelen van memory verdelen volwassen de kaarten meestal netjes in rijen. Wij hebben dit nodig om de plek waar de kaart te lag te kunnen onthouden. Dit komt omdat wij onszelf hebben aangeleerd om in categorieën te denken. Kinderen hebben dit nog niet aangeleerd en vinden het daarom ook niet erg als de kaarten niet netjes op een rij liggen maar juist kriskras door elkaar.


Websites waar je geheugenspelletjes kunt vinden
Braingymmer - train je hersenen (ook executieve functies )

Geheugentesten - youtube

Juf Femke 9 geheugenspelletjes


Op mijn site vind je verschillende memoryspellen

🎈Levend Memory - kaartspel

🎈Memory bijvoeglijke naamwoorden

🎈Memory verpakkingen/ vormen
🎈Memory vogels origami - wat pittige memory, vanwege dezelfde kleuren vogels, maar toch verschillend qua vorm van de vleugels. Een memory met een uitdaging, een 'bite'.
Bij deze memory worden allerlei spelvormen beschreven. Hierbij vind je ook spelvormen waarbij je het
Kolibrie-kaartje als 'joker' kunt gebruiken.
Ga jij deze uitdaging aan?

🎈 Memory Tegenstellingen - dit memoryspel bevat 52 paren tegenstellingen, dus 104 kaartjes.
Teveel kaartjes natuurlijk om in één memory te spelen😉
Idee is dan ook om net die tegenstellingen te laten oefenen, waar een kind/ de kinderen nog moeite mee hebben. Per spel er iedere keer de tegenstellingen die al bekend zijn, uit het spel halen en er andere voor in het spel stoppen.

* Memory tegenstellingen ontvang je in 2 soorten;
1. kaartjes (plaatjes) en woorden (tegenstellingen) los onder desbetreffende kaartjes, zodat de juiste woorden bij het plaatje gelegd kunnen worden. Plaatjes los knippen én de tegenstellingen (woorden).
2. kaartjes (plaatjes) en woord (tegenstelling) bij elkaar.


Via onderstaande link vind  je bij de beschrijving van de verschillende memories ook allerlei lesideeën.

memory
Ik zou het erg leuk vinden om feedback van je te krijgen. Zou je jouw bevindingen (recensie) dan alsjeblieft willen posten? Anderen lezen deze recensies ook en hoe meer bevindingen, opmerkingen, hoe meer ideeën je een ander geeft.                                                                                                                                       Alvast ontzettend bedankt voor je reply🎈🥰
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Gevoelens & Emoties
Moeten in het onderwijs
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Er moet heel veel in het onderwijs. Werkdruk is hoog. Uitval van leerkrachten tot zelfs een burn-out.Laat het onderwijs weer worden waarvoor destijds is gekozen; gewoon weer lesgeven aan kinderen😍 Alles wa t 'extra' is onder de loep nemen en er kritisch naar kijken; móet het ook echt!?
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Het boek ‘Ontdek je Breinkrachten met Effi en Furon’ geeft je herkenbare, verschillende verhalen om voor te lezen. In ieder verhaal staat een Breinkracht (executieve functie) centraal. De Breinhelden Effi en Furon belanden in herkenbare situaties waarin ze een bepaalde Breinkracht nodig hebben. Deze leuke en zeer herkenbare verhalen vormen een herkenbaar uitgangspunt om met kinderen over een Breinkracht te praten; wat is het en wanneer zet je deze kracht in?
door Arlette Honkoop 15 okt., 2023
Een puzzel gebruiken voor een dictee, woordmap, taal, rekenen, (begrijpend) lezen,...🧩
door Arlette Honkoop 04 sep., 2023
To the loo 😀
door Arlette Honkoop 21 aug., 2023
Een leuke kraam, of een gezellig theater?Met deze combinatie kun je alle kanten op in je groep.
door Arlette Honkoop 10 mei, 2023
Feedback is fantastisch - boekentip👍🏻
door Arlette Honkoop 06 apr., 2023
Boekentip 👍🏻📚 - Het jongetje dat niet stil kon zitten
door Arlette Honkoop 12 feb., 2023
Het automatiseringsproces van lezen 
door Arlette Honkoop 11 feb., 2023
De ontdekking van een onbekend continent Samengesteld en ingeleid door Noah J. Stern “De aardbol leek in alle windrichtingen doorkruist en minutieus in kaart gebracht. Maar er bleek iets over het hoofd te zijn gezien, iets aan de atlassen te zijn ontsnapt. Een heel continent nog wel: Terra Ultima.” En wat voor een continent: het is kolossaal en volstrekt uniek. De natuur kon er haar gang gaan zonder ingrijpen van de mens." Ontdekkingsreiziger Raoul Deleo vond Terra Ultima na een jarenlange zoektocht. Met kleurrijke, gedetailleerde tekeningen doet hij verslag van zijn expedities en van de wonderbaarlijke dieren, planten en landschappen die hij er aantrof. Terra Ultima zorgde al voor opwinding binnen de wetenschap. Maar nu kan iedereen kennismaken met het onbekende werelddeel. Speciaal voor dit boek kreeg Noah J. Stern, collega-ontdekkingsreiziger en bioloog, toegang tot het archief van Deleo. Hij maakte een representatieve selectie van prenten en aantekeningen, zodat iedereen zich een beeld van dit fascinerende, nieuwe werelddeel kan vormen. Winnaar Woutertje Pieterse Prijs 2022.
Meer blogs
Share by: