Blogopmaak

Corona en thuis lesgeven; als je als ouder(s) hier vragen over hebt

Arlette Honkoop

Thuisonderwijs, hoe kun je je kind(eren) helpen

Momenteel is het erg actueel; thuis lesgeven geven aan je kind, omdat de scholen dicht zijn vanwege het Coronavirus.
Kinderen zullen het misschien in het begin wel interessant vinden; extra vrij. Maar ze zullen ook al snel door hebben (de wat oudere kinderen in ieder geval) dat ze niet zomaar vrij zijn en dat ‘niet naar school mogen’ niet betekent dat ze gewoon vakantie hebben. Ook dan zullen ze het aanvankelijk wel interessant vinden; onderwijs thuis.

Veel scholen zorgen er momenteel voor dat je kind(eren) op afstand les kan krijgen. Thuis wordt er echter van jou als ouder ook 'verwacht' dat je je kind(eren) helpt met hun lessen. Als ouder(s) kun je nu met vragen zitten rondom het thuis lesgeven, want:
- je weet niet precies hoe je het schoolwerk uit moet leggen (hoe is het op school aangeleerd? Wat vindt mijn kind lastig? Welke materialen heb ik er eventueel bij nodig?...)
- je krijgt je kind niet aan het werk (de zon schijnt, naar buiten willen, thuis je schoolwerk maken is stom😉)
- je werkt zelf thuis en weet momenteel even niet hoe je je kind(eren) ook nog wilt helpen met hun thuiswerk (je dag anders indelen, plannen,...)
-........

Kortom: door het Coronavirus is een totaal andere situatie ontstaan, die er ineens voor zorgt dat zaken anders geregeld moeten worden..
Voor kinderen is het fijn als er duidelijkheid is. En dat kan op veel manieren. Als de school dicht is en je moet thuis aan je schoolwerk, dan is dat duidelijk. Hoe je daar thuis vorm aan geeft, kun je met elkaar beslissen.
Voordelen:
* je kind is leert verantwoordelijkheid voor eigen schoolwerk
* je kind kan kiezen met welk werk het wil beginnen
* 1-op-1 begeleiding van jou als ouder, dus in minder tijd kan je kind meer werk doen
* een schooldag thuis duurt veel minder lang dan een schooldag op school
* je kind leert samen met jou de tijd plannen om iets ontspannends te gaan doen

Als ouder(s) kun je je kind ondersteunen bij het thuisonderwijs door:
- Samen een rooster/ planning op te stellen. Aan het begin zal het wellicht aanvoelen als vakantie, maar het is wel belangrijk dat het onderwijs wordt voortgezet.
- Werk aan het begin van de dag, dan is/zijn je kind(eren) het meest uitgerust
- Zorg voor structuur, zodat je kind weet wanneer er wat van hen wordt verwacht
- Maak afgebakende blokjes met voldoende ruimte voor beweging en frisse lucht
- Maak, net als op school, afspraken over het gebruik van mobieltjes. Het zal even zoeken zijn wat werkt voor je kind, geef het wat tijd om te wennen aan deze nieuwe situatie
- Varieer in werkvorm, dat zorgt ervoor dat jij en je kind(eren) gemotiveerd blijven
- Ga geen discussie of strijd aan, want dan is het erg lastig om de draad voor thuisonderwijs weer op te pakken
- Laat je kind(eren) het niet te nel opgeven. Bespreek samen wat je kunt doen om er weer 'tegenaan te gaan'

Vind je het prettig om te overleggen met mij over lesgeven aan je kind, wil je hulp of zoek je tips,  of mee inhoudelijke informatie over een bepaald schoolvak of anders....neem gerust vrijblijvend contact met me op.
Ook begeleiding voor je kind (o.a. via Skype, Google Hangouts e.a.)) is gratis zolang de scholen gesloten zijn.


Downloads
Verras je klas - bewerkte versie om zowel digitaal als thuis te gebruiken
Boggle als thuisopdracht - maandag t/m vrijdag

Tip: leg de lat niet te hoog. Houd de doelen klein. Prettig voor jezelf als ouder(s) én voor je kind wat frustraties en wellicht daaruit voortkomende ruzies betreft. Gun jezelf en je kind(eren) zo nu en dan een gezellige pauze. Dit kan evt. met 5 - minuten spelletjes.
Een vrolijk liedje voor jou, als ouder 'Krijg de RamBam' (een ode aan het thuisonderwijs)💝👍

Ik zou het erg leuk vinden om feedback van je te krijgen. Zou je jouw bevindingen (recensie) dan alsjeblieft willen posten? Anderen lezen deze recensies ook en hoe meer bevindingen, opmerkingen, hoe meer ideeën je een ander geeft.                                                                                                                                       Alvast ontzettend bedankt voor je reply🎈🥰
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Gevoelens & Emoties
Moeten in het onderwijs
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Er moet heel veel in het onderwijs. Werkdruk is hoog. Uitval van leerkrachten tot zelfs een burn-out.Laat het onderwijs weer worden waarvoor destijds is gekozen; gewoon weer lesgeven aan kinderen😍 Alles wa t 'extra' is onder de loep nemen en er kritisch naar kijken; móet het ook echt!?
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Het boek ‘Ontdek je Breinkrachten met Effi en Furon’ geeft je herkenbare, verschillende verhalen om voor te lezen. In ieder verhaal staat een Breinkracht (executieve functie) centraal. De Breinhelden Effi en Furon belanden in herkenbare situaties waarin ze een bepaalde Breinkracht nodig hebben. Deze leuke en zeer herkenbare verhalen vormen een herkenbaar uitgangspunt om met kinderen over een Breinkracht te praten; wat is het en wanneer zet je deze kracht in?
door Arlette Honkoop 15 okt., 2023
Een puzzel gebruiken voor een dictee, woordmap, taal, rekenen, (begrijpend) lezen,...🧩
door Arlette Honkoop 04 sep., 2023
To the loo 😀
door Arlette Honkoop 21 aug., 2023
Een leuke kraam, of een gezellig theater?Met deze combinatie kun je alle kanten op in je groep.
door Arlette Honkoop 10 mei, 2023
Feedback is fantastisch - boekentip👍🏻
door Arlette Honkoop 06 apr., 2023
Boekentip 👍🏻📚 - Het jongetje dat niet stil kon zitten
door Arlette Honkoop 12 feb., 2023
Het automatiseringsproces van lezen 
door Arlette Honkoop 11 feb., 2023
De ontdekking van een onbekend continent Samengesteld en ingeleid door Noah J. Stern “De aardbol leek in alle windrichtingen doorkruist en minutieus in kaart gebracht. Maar er bleek iets over het hoofd te zijn gezien, iets aan de atlassen te zijn ontsnapt. Een heel continent nog wel: Terra Ultima.” En wat voor een continent: het is kolossaal en volstrekt uniek. De natuur kon er haar gang gaan zonder ingrijpen van de mens." Ontdekkingsreiziger Raoul Deleo vond Terra Ultima na een jarenlange zoektocht. Met kleurrijke, gedetailleerde tekeningen doet hij verslag van zijn expedities en van de wonderbaarlijke dieren, planten en landschappen die hij er aantrof. Terra Ultima zorgde al voor opwinding binnen de wetenschap. Maar nu kan iedereen kennismaken met het onbekende werelddeel. Speciaal voor dit boek kreeg Noah J. Stern, collega-ontdekkingsreiziger en bioloog, toegang tot het archief van Deleo. Hij maakte een representatieve selectie van prenten en aantekeningen, zodat iedereen zich een beeld van dit fascinerende, nieuwe werelddeel kan vormen. Winnaar Woutertje Pieterse Prijs 2022.
Meer blogs
Share by: