Blogopmaak

Lente...eindelijk weer naar buiten🌞

Arlette Honkoop

Kom je mee, buiten spelen?

Je merkt het al aan je eigen emoties; als de zon gaat schijnen, dan voel je je meteen een stuk vrolijker.
De lente is de periode dat ook kinderen steeds vaker naar buiten gaan; de periode van 'binnen' is voorbij. Tijd van spelen, ravotten en naar buiten willen.
Zoals de kalveren voor het eerst naar buitengaan, zo voelt het ook voor kinderen; vrij, vrolijk, blijdschap. Einde van een sombere periode waarin kou en regen ervoor zorgen dat je wel binnen móest blijven.

Zodra de zon zich vaker laat zien en de temperatuur stijgt, zul je merken dat je meer kinderen buiten ziet spelen. Buiten spelen; het klinkt zo simpel, maar je kind leert hier meer van dan je denkt.
Omgaan met andere kinderen
Samen spelen
Vriendschappen sluiten
Motorische ontwikkeling
Zelfvertrouwen
Ontdekken van de wereld om zich heen
Communicatie en woordenschat

Rennen, springen, ravotten, in de zandbak graven... Buitenspelen is niet alleen goed voor kinderen vanwege de frisse lucht, maar er zijn nog veel meer redenen om je kind dagelijks minstens een uur buiten te laten bewegen. Om maar wat te noemen: buitenspelen maakt een kind sterker en socialer. Verder is beweging goed voor de gezondheid.
Bij basisschoolkinderen verhoogt buitenspelen ook nog eens de leerprestaties en de cognitieve ontwikkeling.

Bij het buiten spelen komt vaak meer fantasie kijken dan bij binnen spelen. Er is minder structuur. Kinderen verzinnen hun eigen spelletjes en de bijbehorende spelregels. Daarvoor moeten ze overleggen en onderhandelen met andere kinderen, ze moeten aangeven wat ze zelf belangrijk vinden en waar hun grenzen liggen, ze moeten conflicten oplossen en compromissen sluiten en ze zijn volop aan het organiseren. En dat zonder inmenging van volwassenen, die buiten over het algemeen veel meer afstand houden van het kinderspel dan binnen.

Extra fijn is dat kinderen buiten mogen ravotten, rennen en schreeuwen – wat binnen meestal niet mag. Zo kunnen ze niet alleen hun energie kwijt, maar leren ze ook dat je je gedrag moet aanpassen aan je omgeving.
Tel daar nog eens bij op dat buiten spelen het immuunsysteem versterkt, zorgt dat kinderen voldoende vitamine D binnenkrijgen en dat ze beter laat slapen… Maar het allerbelangrijkst is toch wel dat buiten spelen gewoon ontzettend fijn, gezellig en ontzettend leuk is om te doen!

Wist je dat...
Ruim 80% van de kinderen blij en vrolijk wordt van buitenspelen?
Kinderen van 5-7 jaar flink vooruit gaan in hun motorische ontwikkeling als ze een jaar lang elke schooldag in het bos mogen spelen?
Kinderen die veel buitenspelen een betere hersenontwikkeling en een beter leervermogen hebben dan kinderen die weinig of alleen binnen spelen?
Kinderen met ADHD zich beter kunnen concentreren tijdens of na een verblijf in een natuurlijke omgeving?

Kinderen beter eten en slapen als ze regelmatig buitenspelen?
Het speelgedrag van kinderen in de natuur gevarieerder en creatiever is dan binnen?

'Uit mijn bol' - een vrolijk lenteliedje
Checklist tuinsafari - allemaal beestjes
Dierenzoeker - website & app

Geniet van de dag en als het even kan, ga lekker naar buiten😀
Hartelijke groetjes, Arlette Honkoop
Ik zou het erg leuk vinden om feedback van je te krijgen. Zou je jouw bevindingen (recensie) dan alsjeblieft willen posten? Anderen lezen deze recensies ook en hoe meer bevindingen, opmerkingen, hoe meer ideeën je een ander geeft.                                                                                                                                       Alvast ontzettend bedankt voor je reply🎈🥰
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Gevoelens & Emoties
Moeten in het onderwijs
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Er moet heel veel in het onderwijs. Werkdruk is hoog. Uitval van leerkrachten tot zelfs een burn-out.Laat het onderwijs weer worden waarvoor destijds is gekozen; gewoon weer lesgeven aan kinderen😍 Alles wa t 'extra' is onder de loep nemen en er kritisch naar kijken; móet het ook echt!?
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Het boek ‘Ontdek je Breinkrachten met Effi en Furon’ geeft je herkenbare, verschillende verhalen om voor te lezen. In ieder verhaal staat een Breinkracht (executieve functie) centraal. De Breinhelden Effi en Furon belanden in herkenbare situaties waarin ze een bepaalde Breinkracht nodig hebben. Deze leuke en zeer herkenbare verhalen vormen een herkenbaar uitgangspunt om met kinderen over een Breinkracht te praten; wat is het en wanneer zet je deze kracht in?
door Arlette Honkoop 15 okt., 2023
Een puzzel gebruiken voor een dictee, woordmap, taal, rekenen, (begrijpend) lezen,...🧩
door Arlette Honkoop 04 sep., 2023
To the loo 😀
door Arlette Honkoop 21 aug., 2023
Een leuke kraam, of een gezellig theater?Met deze combinatie kun je alle kanten op in je groep.
door Arlette Honkoop 10 mei, 2023
Feedback is fantastisch - boekentip👍🏻
door Arlette Honkoop 06 apr., 2023
Boekentip 👍🏻📚 - Het jongetje dat niet stil kon zitten
door Arlette Honkoop 12 feb., 2023
Het automatiseringsproces van lezen 
door Arlette Honkoop 11 feb., 2023
De ontdekking van een onbekend continent Samengesteld en ingeleid door Noah J. Stern “De aardbol leek in alle windrichtingen doorkruist en minutieus in kaart gebracht. Maar er bleek iets over het hoofd te zijn gezien, iets aan de atlassen te zijn ontsnapt. Een heel continent nog wel: Terra Ultima.” En wat voor een continent: het is kolossaal en volstrekt uniek. De natuur kon er haar gang gaan zonder ingrijpen van de mens." Ontdekkingsreiziger Raoul Deleo vond Terra Ultima na een jarenlange zoektocht. Met kleurrijke, gedetailleerde tekeningen doet hij verslag van zijn expedities en van de wonderbaarlijke dieren, planten en landschappen die hij er aantrof. Terra Ultima zorgde al voor opwinding binnen de wetenschap. Maar nu kan iedereen kennismaken met het onbekende werelddeel. Speciaal voor dit boek kreeg Noah J. Stern, collega-ontdekkingsreiziger en bioloog, toegang tot het archief van Deleo. Hij maakte een representatieve selectie van prenten en aantekeningen, zodat iedereen zich een beeld van dit fascinerende, nieuwe werelddeel kan vormen. Winnaar Woutertje Pieterse Prijs 2022.
Meer blogs
Share by: