Blogopmaak

De 5 G's - wat je denkt, bepaalt hoe je je voelt

Arlette Honkoop

Van niet-helpende gedachten naar helpende gedachten...

Hey jij daar,
Hoe is het met je?
Met mij ging het gisteren niet zo lekker, omdat ik me heel onzeker voelde omtrent een gesprek. "Ik kan het tóch niet. Wie zegt dat het me lukt, want destijds lukte het me ook niet."... Die gedachten schoten iedere x door m’n hoofd en ik voelde me er daardoor niet prettig bij.
Weet je wat ik toen ben gaan proberen? Omdenken. Klinkt vreemd hé? Maar op het moment dat ik mijn gedachte .'Ik kan het tóch niet' veranderde in 'Als ik het nou eens gewoon probeer?'ging ik me ineens ook anders voelen. En toen ik me anders voelde, ging ik me ook anders gedragen. Ik voelde me lichter, was vrolijker, reageerde ook vrolijker en daardoor werden de mensen om mij heen ineens ook vrolijker. Raar was dat, maar wel leuk!
Heb jij dat nu ook wel eens? Lukt het jou om anders te denken of vind je dit soms nog wel lastig? Maak je geen zorgen hoor, want er zijn meer kinderen en zelfs volwassenen die dit omdenken nog lastig vinden.
Het mooie is, ik kan jou hiermee helpen!

We denken de hele dag, bewust of onbewust. Probeer maar eens een dag, nee, 1 minuut niet te denken. Woosh, daar gaan je gedachten alweer😉
Alles wat je op een dag meemaakt, zorgt ervoor dat je daarover bepaalde gedachtes hebt. Daar krijg je weer gevoelens bij en dit uit zich in gedrag. Het gevolg is een reactie vanuit jouw gedrag.

Een vb van de  5 G's: Gebeurtenis, Gedachten, Gevoelens, Gedrag en Gevolg.
In mijn praktijk met een jongen van 9 jaar zijn 'niet-helpende gedachten' om proberen te buigen naar 'helpende gedachten'.
Gebeurtenis: Waar was je, met wie, wat gebeurde er?
"Ik was in de gymzaal met een andere jongen aan het kletsen. Toen we teams  gingen maken, gingen mijn vriendjes met iemand anders . Ze hadden mij beloofd dat ik bij hen in het team zou komen."
Gedachten: Wat ging er door je hoofd? Wat dacht je of wat zei je tegen jezelf? Wat vond je ervan?
"Waarom vragen ze mij niet? Ben ik hun vriend niet meer? Waarom willen ze mij ineens niet meer in hun team? Ik vond het helemaal niet leuk, want ze hadden het beloofd."
Gevoelens: Wat voelde je, welke emoties had je?
Ik was heel boos, maar ook heel erg verdrietig. Ze hadden me gewoon in de steek gelaten."
Gedrag: Wat deed je? Hoe reageerde je?
"Ik vond het helemaal niet leuk meer en ben op de bank gaan zitten. Ik wilde niet meer meedoen."
Gevolg: Wat was het gevolg van hetgeen je  deed of reageerde?
"Nou, mijn vriendjes vroegen helemaal niets aan mij. En ik heb op de bank gezeten en niet meer meegedaan. Stom spel!"

Gebeurtenissen maken we allemaal mee en helaas ook vervelende gebeurtenissen. Vaak heb je daar niet eens invloed op. Waar je echter wél invloed op hebt, is hoe jij denkt over die gebeurtenis. Je kunt je eigen gedachten sturen, jij bent de baas over je eigen gedachten! Hoe tof is dat, de baas zijn!?

In mijn praktijk leer ik kinderen dat zij de baas zijn over wat ze denken. Hiervoor maak ik gebruik van zelfgemaakte kaartjes van de 5 G's.
Behalve bij de gebeurtenis, liggen er bij de andere 4 G's een rood en een groen denkwolkje.
Deze zijn gelamineerd, zodat kinderen hierop met uitwisbare pen kunnen schrijven wat ze denken, voelen, doen e.d.
De groene denkwolkjes zijn de 'omdenk-wolkjes'; een 'niet-helpende gedachte' (rood) omzetten naar een 'helpende gedachte' (groen).
Op deze manier krijgen kinderen inzicht in het feit, dat anders denken ervoor zorgt dat je je ook anders gaat voelen en gedragen. Dat vanuit ander gedrag, ook een andere reactie het gevolg is🤗
Wil jij ook graag deze helpende gedachtewolkjes? Via de gele button, vind je deze, maar ook andere GRATIS producten in mijn webhop.

Maak er een schitterende dag van. Probeer vooral positief te denken😍
Groetjes, Arlette Honkoop
Gedachtenwolkjes
Ik zou het erg leuk vinden om feedback van je te krijgen. Zou je jouw bevindingen (recensie) dan alsjeblieft willen posten? Anderen lezen deze recensies ook en hoe meer bevindingen, opmerkingen, hoe meer ideeën je een ander geeft.                                                                                                                                       Alvast ontzettend bedankt voor je reply🎈🥰
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Gevoelens & Emoties
Moeten in het onderwijs
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Er moet heel veel in het onderwijs. Werkdruk is hoog. Uitval van leerkrachten tot zelfs een burn-out.Laat het onderwijs weer worden waarvoor destijds is gekozen; gewoon weer lesgeven aan kinderen😍 Alles wa t 'extra' is onder de loep nemen en er kritisch naar kijken; móet het ook echt!?
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Het boek ‘Ontdek je Breinkrachten met Effi en Furon’ geeft je herkenbare, verschillende verhalen om voor te lezen. In ieder verhaal staat een Breinkracht (executieve functie) centraal. De Breinhelden Effi en Furon belanden in herkenbare situaties waarin ze een bepaalde Breinkracht nodig hebben. Deze leuke en zeer herkenbare verhalen vormen een herkenbaar uitgangspunt om met kinderen over een Breinkracht te praten; wat is het en wanneer zet je deze kracht in?
door Arlette Honkoop 15 okt., 2023
Een puzzel gebruiken voor een dictee, woordmap, taal, rekenen, (begrijpend) lezen,...🧩
door Arlette Honkoop 04 sep., 2023
To the loo 😀
door Arlette Honkoop 21 aug., 2023
Een leuke kraam, of een gezellig theater?Met deze combinatie kun je alle kanten op in je groep.
door Arlette Honkoop 10 mei, 2023
Feedback is fantastisch - boekentip👍🏻
door Arlette Honkoop 06 apr., 2023
Boekentip 👍🏻📚 - Het jongetje dat niet stil kon zitten
door Arlette Honkoop 12 feb., 2023
Het automatiseringsproces van lezen 
door Arlette Honkoop 11 feb., 2023
De ontdekking van een onbekend continent Samengesteld en ingeleid door Noah J. Stern “De aardbol leek in alle windrichtingen doorkruist en minutieus in kaart gebracht. Maar er bleek iets over het hoofd te zijn gezien, iets aan de atlassen te zijn ontsnapt. Een heel continent nog wel: Terra Ultima.” En wat voor een continent: het is kolossaal en volstrekt uniek. De natuur kon er haar gang gaan zonder ingrijpen van de mens." Ontdekkingsreiziger Raoul Deleo vond Terra Ultima na een jarenlange zoektocht. Met kleurrijke, gedetailleerde tekeningen doet hij verslag van zijn expedities en van de wonderbaarlijke dieren, planten en landschappen die hij er aantrof. Terra Ultima zorgde al voor opwinding binnen de wetenschap. Maar nu kan iedereen kennismaken met het onbekende werelddeel. Speciaal voor dit boek kreeg Noah J. Stern, collega-ontdekkingsreiziger en bioloog, toegang tot het archief van Deleo. Hij maakte een representatieve selectie van prenten en aantekeningen, zodat iedereen zich een beeld van dit fascinerende, nieuwe werelddeel kan vormen. Winnaar Woutertje Pieterse Prijs 2022.
Meer blogs
Share by: