Blogopmaak

Dobbelen & rekenen? Reken maar van yes😃

Arlette Honkoop

Er was eens ....de dobbelsteen🎲

In tal van spelletjes gebruiken we een dobbelsteen. Te denken valt aan 'Mens erger je niet' ('middenin het spelbord was een harde, plastic 'bol' gemaakt en hierin zat een dobbelsteen. Door te drukken op de 'bol', rolde de dobbelsteen. Vond dat destijds het leukste onderdeel van het spel🤣), 'Ganzenbord en andere bordspellen.
Bij dobbelspellen als bijv. Yahtzee worden zelfs meerdere dobbelstenen (5) gebruikt.

Niet alleen bij spelletjes, maar ook op het educatieve vlak wordt steeds meer gebruikgemaakt van een dobbelsteen. Dobbel je verhaal, dobbel je voorleestekst, dobbel de....; verzin het maar, want er zijn zó ontzettend veel ideeën😊 

Kortom: een dobbelsteen is niet meer weg te denken🎲

 

Tegenwoordig kun je tal van verschillende dobbelstenen vinden. De kubus is al lang niet meer de enige in zijn soort. Van elk regelmatig veelvlak zijn wel dobbelstenen te vinden die gebruikt worden bij verschillende spellen. Naast de regelmatige veelvlakken zijn er ook andere vormen die nog steeds als dobbelsteen gebruikt worden. Zo zijn er zogenaamde spinning tops. Een soort tollen die gedraaid worden en waar vervolgens ook een zijde boven eindigt.


Ondertussen zijn er ontzettend veel verschillende soorten dobbelstenen, maar waar komt 'de dobbelsteen' eigenlijk vandaan?
De eerste dobbelstenen werden gemaakt van beenderen. Later kwam je ook dobbelstenen tegen van koper en natuurlijk ivoor. Tegenwoordig worden de meeste dobbelstenen gemaakt van plastic. Een dobbelsteen (werd ook wel teerling genoemd; de teerling is geworpen: er is geen weg meer terug, de beslissing is genomen) is een vierkant voorwerp, dat gebruikt wordt bij spelletjes. Een dobbelsteen heeft zes kanten, waar de nummers 1, 2, 3, 4, 5 en 6 op staan. In totaal is dat dus 21.


Dobbelen werd/ wordt als een eenvoudig kansspel beschouwd. Ergens om dobbelen is dan ook de eenvoudigste manier om een onoplosbaar lijkend geschil op te lossen.

Dobbelen was een hele serieuze bezigheid en vaak stond er ook veel op het spel. Zo dobbelden de Romeinse soldaten om de kleren van Jezus nadat ze hem gekruisigd hadden. Ook vonden de Romeinse soldaten dobbelen vaak belangrijker dan wachtlopen! Bij moeilijke keuzes legden de Romeinen het lot graag in de handen van de dobbelsteen.

Het woord 'dobbelsteen' komt van het spel 'dobbelen'. Dobbelen is afgeleid van het Franse 'doble', wat dubbel betekent.


WEETJES , WIST JE DAT...

* ... de oudste dobbelsteen teruggevonden werd in wat nu Iran is?

* ... ook de Grieken en de Romeinen fans waren van dobbelen?

* .. .er vroeger voor veel grotere bedragen werd gespeeld dan vandaag?

* ... we de naam ‘dobbelsteen’ hebben te danken aan de Fransen? Dat de naam afkomstig is van het Franse woord ‘doble’, wat dubbel betekent?

* ... 'Alea iacta est' een bekende spreuk is van Julius Caesar en dat deze spreuk in allerlei contexten wordt gebruikt?

* ... 'Alea iacta est'  het volgende betekent; 'Wanneer de teerlingen zijn geworpen, is er geen weg meer terug'?

* ... de som van de tegenoverliggende zijden altijd 7 is bij een zeszijdige dobbelsteen?

* ... een 100% zuivere dobbelsteen niet bestaat?

* ... elke dobbelsteen wel ergens een onregelmatigheid heeft, ook al is die niet met het blote oog zichtbaar?


Dobbelen, spelletjes en rekenen; deze combinatie gaat prima samen.

Hieronder vind je verschillende rekenspelletjes met één of meerdere dobbelste(e)n(en)

Hoeveel is jouw tafel waard? - 8-kantige dobbelstenen met geld; een dobbelsteen met brief- en één met muntgeld.

'Dobbelspel 'Reken maar van Ja' - Spelpakket met maar liefst 50 spelborden, 27 opdrachtkaartjes en een uitgebreide handleiding. Als je écht Spelend wilt leren rekenen.👍🎲
Voor alle groepen van het basisonderwijs met differentiatiemogelijkheden!

'Reken maar van Ja' Dobbel Monster - Onderdeel van het complete spelpakket. Bij Dobbel Monster ligt vooral de nadruk op het oefenen van het getalinzicht. Dit spel kun je al vanaf groep 1 en/of 2 inzetten.

Rekenen met de dobbelstenenkoffer van Heutink - 15 gratis doe-bladen
Spelsuggesties (25) bij deze Dobbelsteenkoffer vind je op: https://www.heutinkvoorthuis.nl/nl/25-spelsuggesties-bij-de-dobbelstenenkoffer/news/214/

Ik zou het erg leuk vinden om feedback van je te krijgen. Zou je jouw bevindingen (recensie) dan alsjeblieft willen posten? Anderen lezen deze recensies ook en hoe meer bevindingen, opmerkingen, hoe meer ideeën je een ander geeft.                                                                                                                                       Alvast ontzettend bedankt voor je reply🎈🥰
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Gevoelens & Emoties
Moeten in het onderwijs
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Er moet heel veel in het onderwijs. Werkdruk is hoog. Uitval van leerkrachten tot zelfs een burn-out.Laat het onderwijs weer worden waarvoor destijds is gekozen; gewoon weer lesgeven aan kinderen😍 Alles wa t 'extra' is onder de loep nemen en er kritisch naar kijken; móet het ook echt!?
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Het boek ‘Ontdek je Breinkrachten met Effi en Furon’ geeft je herkenbare, verschillende verhalen om voor te lezen. In ieder verhaal staat een Breinkracht (executieve functie) centraal. De Breinhelden Effi en Furon belanden in herkenbare situaties waarin ze een bepaalde Breinkracht nodig hebben. Deze leuke en zeer herkenbare verhalen vormen een herkenbaar uitgangspunt om met kinderen over een Breinkracht te praten; wat is het en wanneer zet je deze kracht in?
door Arlette Honkoop 15 okt., 2023
Een puzzel gebruiken voor een dictee, woordmap, taal, rekenen, (begrijpend) lezen,...🧩
door Arlette Honkoop 04 sep., 2023
To the loo 😀
door Arlette Honkoop 21 aug., 2023
Een leuke kraam, of een gezellig theater?Met deze combinatie kun je alle kanten op in je groep.
door Arlette Honkoop 10 mei, 2023
Feedback is fantastisch - boekentip👍🏻
door Arlette Honkoop 06 apr., 2023
Boekentip 👍🏻📚 - Het jongetje dat niet stil kon zitten
door Arlette Honkoop 12 feb., 2023
Het automatiseringsproces van lezen 
door Arlette Honkoop 11 feb., 2023
De ontdekking van een onbekend continent Samengesteld en ingeleid door Noah J. Stern “De aardbol leek in alle windrichtingen doorkruist en minutieus in kaart gebracht. Maar er bleek iets over het hoofd te zijn gezien, iets aan de atlassen te zijn ontsnapt. Een heel continent nog wel: Terra Ultima.” En wat voor een continent: het is kolossaal en volstrekt uniek. De natuur kon er haar gang gaan zonder ingrijpen van de mens." Ontdekkingsreiziger Raoul Deleo vond Terra Ultima na een jarenlange zoektocht. Met kleurrijke, gedetailleerde tekeningen doet hij verslag van zijn expedities en van de wonderbaarlijke dieren, planten en landschappen die hij er aantrof. Terra Ultima zorgde al voor opwinding binnen de wetenschap. Maar nu kan iedereen kennismaken met het onbekende werelddeel. Speciaal voor dit boek kreeg Noah J. Stern, collega-ontdekkingsreiziger en bioloog, toegang tot het archief van Deleo. Hij maakte een representatieve selectie van prenten en aantekeningen, zodat iedereen zich een beeld van dit fascinerende, nieuwe werelddeel kan vormen. Winnaar Woutertje Pieterse Prijs 2022.
Meer blogs
Share by: