Blogopmaak

Waarom we graag controle willen houden...

Arlette Honkoop

Leren om los te laten 

“Joh, maak je niet druk. Laat het los. Je kunt er tóch niets aan veranderen.”
Het wordt zo makkelijk gezegd, maar ratio versus emotie is écht een heel groot verschil.
Rationeel weet je ook dat je geen invloed hebt op gebeurtenissen, maar die emotie laat niet zo makkelijk los.
Hoe komt het toch dat we soms zo standvastig vast proberen te houden aan dat waar we geen of weinig invloed op hebben? Waarom willen we zo graag die controle houden? Waarom gaan we iedere keer weer een strijd aan? Waarom neemt emotie het dan over van de ratio?

De grootste en meest voorkomende oorzaak waarom we controle proberen te houden, is angst; je bent bang dat er iets ergs gebeurt als je loslaat. Deze angst ontstaat als iets onbekend of onduidelijk is. Je voelt je onzeker, bent je vertrouwen kwijt en juist die controle houden zorgt voor duidelijkheid en zekerheid. Het liefst houden we dus controle over zaken, want controle houden zorgt voor zekerheid.

Angst & onzekerheid
-    Maak concreet en duidelijk waar je bang voor bent.
-    Kijk ook dieper en leg voor jezelf bloot wat voor diepere angst er is. Wat is de onderliggende, grootste angst? Wat is het ergste dat er kan gebeuren?
-    Wat is jouw angst precies? Overdrijf je angst, maak het groter dan het is en teken je angst. Hoe ziet jouw angst eruit?
Door op een andere manier naar je angst te kijken, zorg je dat je jouw angst visueel maakt, het wordt zichtbaar. Je kunt je angst, door deze te tekenen en/of op te schrijven, onder ogen zien en jezelf dan de volgende vragen stellen:
Is dit waar? Is mijn angst reëel?
Kan ik zeker weten dat het waar is?
Wat is mijn reactie, hoe voel ik me e als ik mijn gedachten rondom mijn angst geloof?
Als ik die gedachte van angst en controle houden niet heb, wie ben ik dan? Hoe voel ik me dan? Hoe reageer ik dan?

Als voor jezelf duidelijk is waar jouw angst en onzekerheid vandaan komen, keer dan de gedachte eens om en kijk of deze omkering net zo waar of misschien wel meer waar is dan je originele gedachte.
Zet deze omkeringen van je gedachte óók op papier.
Omkeringen van je gedachte, voorbeelden:
-    Naar jezelf – Ik heb mezelf uitgeput, omdat ik alle kracht in mijn angst heb gestopt.
-    Naar de ander – Ik heb agressief naar haar gereageerd, vanuit mijn eigen angst.
-    Naar het tegenovergestelde – Zij heeft mij geholpen, Zij heeft mij niet gekwetst.

Kortom: je hebt dus niet overal invloed op en ondanks alle onzekerheid en/of onduidelijkheid zul je los moeten (leren) laten. Acceptatie van de situatie zoals die is, is dan het beste wat je kunt doen. Want: angst, onzekerheid; het zijn emoties en op emoties heb je wél invloed.
Om je te helpen waar je wel of geen invloed op hebt, is het gebruiken van de Cirkel van Invloed een heel duidelijke en overzichtelijke manier.

Nu in deze periode van Covid-19 wordt het steeds lastiger om controle te houden. Zeer zeker in het ‘prille’ begin merkte ik aan mezelf dat ik een steeds korter lontje kreeg en veel eerder fel reageerde. Mijn gedachten veranderden; ik voelde me beklemd en bang. Met mijn emoties veranderde ook mijn gedrag en daarmee groeide mijn frustratie.
Al vrij snel, na mezelf onder de loep te hebben genomen, ben ik gestopt met ‘tegen de stroom in’ te zwemmen. 
Pfft, wat een rust voelde ik ineens. Acceptatie van wat is, geeft rust.

We hebben geen van allen invloed op het virus zelf. Wél hebben we invloed op onze eigen gedachten en de emoties t.a.v. deze periode. Je kunt je kop in het zand steken, meegaan met meningen van anderen, geloven dat de hele wereld één grote complottheorie is, je kunt anderen bedreigen, maar heb jij dan controle over de situatie of heeft de situatie ontrole over jou? Zwem je tegen de stroom in, blijf je vechten tegen alles wat op je pad komt, of accepteer je wat is en wat je niet kunt veranderen?
Het enige waar jij invloed op hebt, is op jouw reactie. Hoe ga jij om met zaken waar je weinig tot geen invloed op hebt?
We leren kinderen dat ze los moeten laten, omdat ze op sommige zaken geen invloed hebben, maar wat doen we zelf als we volwassen zijn?
Wat doe jij; houd jij vast, of laat je los?
Ik zou het erg leuk vinden om feedback van je te krijgen. Zou je jouw bevindingen (recensie) dan alsjeblieft willen posten? Anderen lezen deze recensies ook en hoe meer bevindingen, opmerkingen, hoe meer ideeën je een ander geeft.                                                                                                                                       Alvast ontzettend bedankt voor je reply🎈🥰
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Gevoelens & Emoties
Moeten in het onderwijs
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Er moet heel veel in het onderwijs. Werkdruk is hoog. Uitval van leerkrachten tot zelfs een burn-out.Laat het onderwijs weer worden waarvoor destijds is gekozen; gewoon weer lesgeven aan kinderen😍 Alles wa t 'extra' is onder de loep nemen en er kritisch naar kijken; móet het ook echt!?
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Het boek ‘Ontdek je Breinkrachten met Effi en Furon’ geeft je herkenbare, verschillende verhalen om voor te lezen. In ieder verhaal staat een Breinkracht (executieve functie) centraal. De Breinhelden Effi en Furon belanden in herkenbare situaties waarin ze een bepaalde Breinkracht nodig hebben. Deze leuke en zeer herkenbare verhalen vormen een herkenbaar uitgangspunt om met kinderen over een Breinkracht te praten; wat is het en wanneer zet je deze kracht in?
door Arlette Honkoop 15 okt., 2023
Een puzzel gebruiken voor een dictee, woordmap, taal, rekenen, (begrijpend) lezen,...🧩
door Arlette Honkoop 04 sep., 2023
To the loo 😀
door Arlette Honkoop 21 aug., 2023
Een leuke kraam, of een gezellig theater?Met deze combinatie kun je alle kanten op in je groep.
door Arlette Honkoop 10 mei, 2023
Feedback is fantastisch - boekentip👍🏻
door Arlette Honkoop 06 apr., 2023
Boekentip 👍🏻📚 - Het jongetje dat niet stil kon zitten
door Arlette Honkoop 12 feb., 2023
Het automatiseringsproces van lezen 
door Arlette Honkoop 11 feb., 2023
De ontdekking van een onbekend continent Samengesteld en ingeleid door Noah J. Stern “De aardbol leek in alle windrichtingen doorkruist en minutieus in kaart gebracht. Maar er bleek iets over het hoofd te zijn gezien, iets aan de atlassen te zijn ontsnapt. Een heel continent nog wel: Terra Ultima.” En wat voor een continent: het is kolossaal en volstrekt uniek. De natuur kon er haar gang gaan zonder ingrijpen van de mens." Ontdekkingsreiziger Raoul Deleo vond Terra Ultima na een jarenlange zoektocht. Met kleurrijke, gedetailleerde tekeningen doet hij verslag van zijn expedities en van de wonderbaarlijke dieren, planten en landschappen die hij er aantrof. Terra Ultima zorgde al voor opwinding binnen de wetenschap. Maar nu kan iedereen kennismaken met het onbekende werelddeel. Speciaal voor dit boek kreeg Noah J. Stern, collega-ontdekkingsreiziger en bioloog, toegang tot het archief van Deleo. Hij maakte een representatieve selectie van prenten en aantekeningen, zodat iedereen zich een beeld van dit fascinerende, nieuwe werelddeel kan vormen. Winnaar Woutertje Pieterse Prijs 2022.
Meer blogs
Share by: