Blogopmaak

je mate van invloed en controle: de cirkel van invloed

Arlette Honkoop

wat kun je loslaten 🎈

Ergens invloed op of controle over hebben; ik weet van mezelf dat ik graag dingen in de hand houd. Dat geeft mij zekerheid. Wanneer ik ergens geen invloed op of controle over heb, dan ga ik beren op de weg zien en komen soms de meest negatieve scenario's naar boven. "ja maar, wat nu als...."  Gelukkig kan ik vrij snel omdenken en kansen en/of mogelijkheden zien. De omgeving of mensen kan ik niet veranderen (gelukkig maar😊), maar wel de manier hoe ik hier tegenaan kijk of ermee omga.


Waar heb je wel controle over, invloed op, wat kun je veranderen? Kun je je mate van invloed of controle vergroten? Ja, absoluut, maar je moet wel willen. Alles wat jezelf betreft, kun je veranderen en daar heb je dus invloed op. Alles wat buiten jou staat en wat anderen betreft kun je niet veranderen en daar heb je dus geen invloed op of controle over.

Alles waar je geen invloed op hebt, kun je dus loslaten. Nu klinkt dit heel gemakkelijk, maar het is een feit dat de één dit makkelijker kan dan de ander.


Steven Covey gaf ons met de Cirkel van Invloed een simpel model dat je inzicht kan geven in waar je wel of geen invloed op en controle over hebt.  De binnenste cirkel, de cirkel van invloed, geeft de ruimte aan waarbinnen jij invloed hebt en kunt uitoefenen. De buitenste cirkel geeft de cirkel van betrokkenheid aan. Zaken waar jij geen directe invloed op hebt, maar waar je je wel druk over maakt. Daarbuiten zit de rest van de wereld waar jij je niet druk over hoeft te maken, omdat je er geen invloed op hebt.

Een probleem wordt pas een probleem als jij dit ervan maakt.. Wanneer je een probleem als een uitdaging gaat zien, verander je al je beeldvorming.  De manier waarop je ergens tegen aankijkt, bepaalt dus jouw manier van handelen.

Door datgene waar je last van hebt aan te pakken, vergroot je al je cirkel van invloed. Je gaat stappen zetten om het op te lossen.
Om zaken aan te kunnen pakken, heb je  vaardigheden als overtuigen, omgaan met kritiek, zelfkennis, en zelfvertrouwen nodig.

 Je cirkel van invloed kun je ook verkleinen. Wanneer een situatie uitzichtloos lijkt en je geen mogelijkheden meer ziet om invloed uit te oefenen of de controle te houden, dan moet je dat accepteren. Soms zijn dingen gewoon zoals ze zijn. 

Je cirkel verkleinen betekent: zorgen voor een situatie waarin het probleem niet bestaat. Bijv. je vindt je juf of meneer niet zo aardig, maar je weet dat je desbetreffend jaar wel bij haar of hem in de klas zit. Je kunt de juf of meneer niet veranderen, maar wel de manier waarop jij zelf met haar of hem omgaat.


Denk na in hoeverre jij bij bepaalde zaken betrokken bent. Waar steek jij je meeste tijd en energie in? Zet alle zaken die je bezig houden in de cirkel. Binnen de cirkel trek je een tweede cirkel. De cirkel van invloed. Daar zet je de zaken in waar je invloed op hebt. De zaken waar je geen invloed op hebt komen in de buitenste cirkel. Door je eigen cirkel te maken, kun je afstand nemen van zaken waar je geen invloed op of controle over hebt.


Onderzoek laat zien dat mensen die geen actie ondernemen, zich vooral op de buitenste cirkel richten. Dat is logisch natuurlijk. Dat waar je geen invloed op hebt, kun je ook niet veranderen. Je wordt dan een passief slachtoffer en je situatie zal eerder erger worden dan verbeteren.

Mensen die geen actie ondernemen, letten vooral op de zwakheden van anderen, op problemen in hun omgeving en op omstandigheden waar ze weinig of niets aan kunnen doen. Door de schuld buiten zichzelf te leggen, voelen ze zich steeds meer een slachtoffer van de situatie.  Dit zijn de mensen negatieve houding hebben en niets of weinig positiefs ervaren.

 
Mensen die actief zijn en proberen om problemen op te lossen, richten zicht op de binnenste cirkel; de cirkel van invloed. Dat doe je door je verantwoordelijk te voelen voor de situatie waar je in zit en zelf stappen te nemen om de situatie of omstandigheden te veranderen. Bekijk je problemen en verdeel ze in drie categorieën:

A. Problemen die te maken hebben met je eigen gedrag

B. Problemen die te maken hebben met gedrag van anderen

C. Problemen waar je niets aan kan doen

 Bedenk hoe je voor elk van de categorieën de eerste stap kunt zetten om ze op te lossen.

De cirkel van invloed geeft je inzicht in waar je invloed op of controle over hebt. Dat geeft duidelijkheid en leidt tot acties.


Ideeën om de Cirkel van Invloed toe te passen:

- een hoepel gebruiken: het kind staat in de hoepel, Dit is de ruimte waar het kind invloed op uit kan oefenen. Alles buiten de hoepel, is de ruimte waar het kind geen invloed op heeft. Het beste kun je hierbij gebruikmaken van de kaartjes. Laat het kind een kaartje binnenin de hoepel leggen (invloed) of erbuiten (geen invloed)

- een cirkel tekenen met stoepkrijt. Rest beschrijving is idem als met hoepel

cirkel van invloed en toebehoren
Ik zou het erg leuk vinden om feedback van je te krijgen. Zou je jouw bevindingen (recensie) dan alsjeblieft willen posten? Anderen lezen deze recensies ook en hoe meer bevindingen, opmerkingen, hoe meer ideeën je een ander geeft.                                                                                                                                       Alvast ontzettend bedankt voor je reply🎈🥰
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Gevoelens & Emoties
Moeten in het onderwijs
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Er moet heel veel in het onderwijs. Werkdruk is hoog. Uitval van leerkrachten tot zelfs een burn-out.Laat het onderwijs weer worden waarvoor destijds is gekozen; gewoon weer lesgeven aan kinderen😍 Alles wa t 'extra' is onder de loep nemen en er kritisch naar kijken; móet het ook echt!?
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Het boek ‘Ontdek je Breinkrachten met Effi en Furon’ geeft je herkenbare, verschillende verhalen om voor te lezen. In ieder verhaal staat een Breinkracht (executieve functie) centraal. De Breinhelden Effi en Furon belanden in herkenbare situaties waarin ze een bepaalde Breinkracht nodig hebben. Deze leuke en zeer herkenbare verhalen vormen een herkenbaar uitgangspunt om met kinderen over een Breinkracht te praten; wat is het en wanneer zet je deze kracht in?
door Arlette Honkoop 15 okt., 2023
Een puzzel gebruiken voor een dictee, woordmap, taal, rekenen, (begrijpend) lezen,...🧩
door Arlette Honkoop 04 sep., 2023
To the loo 😀
door Arlette Honkoop 21 aug., 2023
Een leuke kraam, of een gezellig theater?Met deze combinatie kun je alle kanten op in je groep.
door Arlette Honkoop 10 mei, 2023
Feedback is fantastisch - boekentip👍🏻
door Arlette Honkoop 06 apr., 2023
Boekentip 👍🏻📚 - Het jongetje dat niet stil kon zitten
door Arlette Honkoop 12 feb., 2023
Het automatiseringsproces van lezen 
door Arlette Honkoop 11 feb., 2023
De ontdekking van een onbekend continent Samengesteld en ingeleid door Noah J. Stern “De aardbol leek in alle windrichtingen doorkruist en minutieus in kaart gebracht. Maar er bleek iets over het hoofd te zijn gezien, iets aan de atlassen te zijn ontsnapt. Een heel continent nog wel: Terra Ultima.” En wat voor een continent: het is kolossaal en volstrekt uniek. De natuur kon er haar gang gaan zonder ingrijpen van de mens." Ontdekkingsreiziger Raoul Deleo vond Terra Ultima na een jarenlange zoektocht. Met kleurrijke, gedetailleerde tekeningen doet hij verslag van zijn expedities en van de wonderbaarlijke dieren, planten en landschappen die hij er aantrof. Terra Ultima zorgde al voor opwinding binnen de wetenschap. Maar nu kan iedereen kennismaken met het onbekende werelddeel. Speciaal voor dit boek kreeg Noah J. Stern, collega-ontdekkingsreiziger en bioloog, toegang tot het archief van Deleo. Hij maakte een representatieve selectie van prenten en aantekeningen, zodat iedereen zich een beeld van dit fascinerende, nieuwe werelddeel kan vormen. Winnaar Woutertje Pieterse Prijs 2022.
Meer blogs
Share by: