Blogopmaak

MINDFULNESS - ONTSPANNINGSOEFENINGEN

Arlette Honkoop

MINDFULNESS
In onze huidige samenleving, met veel prikkels en afleidingen, is het voor veel kinderen behoorlijk lastig om de aandacht bij bijv. het schoolwerk en instructies te houden. Als ouder of als leerkracht zeg je vast wel eens: ‘houd je aandacht er eens bij’. Maar weten kinderen wel wat aandacht is en hoe zij hun aandacht er beter bij kunnen houden?

Het leuke is dat kinderen doorgaans juist mindfull zijn. Ze leven vaak zó in het moment dat ze op weg naar een andere situatie, totaal in beslag genomen kunnen worden door de kat die kopjes geeft. Of door een papiertje, een druppel water, alles. Ze vergeten waar ze naartoe op weg zijn, omdat er op dat moment iets belangrijkers hun aandacht trekt. Mooi! Maar soms ook onhandig voor jou als ouder.

Mindfulness is de techniek om met aandacht te (leren) leven. Met behulp van een aandachtstraining ervaren kinderen hoe zij bewust om kunnen gaan met hun aandacht. De kinderen leren dat zij een keuze hebben, dat ze niet altijd hoeven te reageren op alles wat ze ervaren. Door oefeningen leren ze op te merken waar hun aandacht naartoe gaat en hoe zij hun aandacht kunnen terugbrengen.
Ook leren ze door mindfulness meer over hun gedachten en gevoelens en hoe zij door middel van aandacht geven en verleggen, met hun gevoelens en gedachten om kunnen gaan.


 Veel kinderen hebben last van overprikkeling of zelfs stress en vinden het lastig om zich te ontspannen. Van belang is dan om te kijken wat er nodig is om weer wat meer rust en ontspanning te kunnen ervaren voor thuis en/of op school.
Kinderen en jongeren van nu hebben meer behoefte aan inspirators, coaches en ‘procesbegeleiders’ dan aan ‘instructeurs’ die precies vertellen hoe ze wat moeten doen. De antwoorden zitten namelijk in hen zelf. Wij hoeven ze alleen maar te helpen die antwoorden te vinden.
Dat is mijn dagelijkse werk; kinderen helpen zichzelf te ontdekken.
- aandachtiger omgaan met zichzelf en omgeving om zich heen
- bewust leren omgaan met spanning en stress
- de grens aanvoelen tussen druk zijn en je druk maken.

Mindfulness is ook geschikt voor elk kind dat behoefte heeft aan zelfvertrouwen en te mogen zijn zoals hij/zij is. Daarnaast hebben kinderen die niet goed (in)slapen, veel ‘moeten’, zich vaak zorgen maken, aan zichzelf twijfelen of (hoog)sensitief zijn, baat bij mindfulness; ontspanningsoefeningen.uwe alinea

Heb je behoefte aan rust? Wil je je even ontspannen? Dat kan met onderstaande ontspanningsoefeningen🤗

 Vóórdat je gaat luisteren naar een ontspanningsoefening:
1. Zoek een rustig plekje op waar je niet gestoord kunt worden. Dit kan in je eigen kamer zijn, buiten, ...
2. Ga lekker zitten op een stoel of een bank. Je kunt ook op een bank gaan liggen, als je dit fijner vindt. Ga zitten of liggen in een houding die voor jou prettig voelt.
3. Als je op je gemak zit of ligt, adem dan eerst 3 keer langzaam in via je neus en adem uit via je mond.  3 keer:  Adem heel diep in via je neus, houdt je adem even vast en adem uit via je mond.
4. Zo, ben je er klaar voor? Luister dan nu maar naar de door jou uitgekozen ontspanningsoefening🤗

Ik zou het erg leuk vinden om feedback van je te krijgen. Zou je jouw bevindingen (recensie) dan alsjeblieft willen posten? Anderen lezen deze recensies ook en hoe meer bevindingen, opmerkingen, hoe meer ideeën je een ander geeft.                                                                                                                                       Alvast ontzettend bedankt voor je reply🎈🥰
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Gevoelens & Emoties
Moeten in het onderwijs
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Er moet heel veel in het onderwijs. Werkdruk is hoog. Uitval van leerkrachten tot zelfs een burn-out.Laat het onderwijs weer worden waarvoor destijds is gekozen; gewoon weer lesgeven aan kinderen😍 Alles wa t 'extra' is onder de loep nemen en er kritisch naar kijken; móet het ook echt!?
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Het boek ‘Ontdek je Breinkrachten met Effi en Furon’ geeft je herkenbare, verschillende verhalen om voor te lezen. In ieder verhaal staat een Breinkracht (executieve functie) centraal. De Breinhelden Effi en Furon belanden in herkenbare situaties waarin ze een bepaalde Breinkracht nodig hebben. Deze leuke en zeer herkenbare verhalen vormen een herkenbaar uitgangspunt om met kinderen over een Breinkracht te praten; wat is het en wanneer zet je deze kracht in?
door Arlette Honkoop 15 okt., 2023
Een puzzel gebruiken voor een dictee, woordmap, taal, rekenen, (begrijpend) lezen,...🧩
door Arlette Honkoop 04 sep., 2023
To the loo 😀
door Arlette Honkoop 21 aug., 2023
Een leuke kraam, of een gezellig theater?Met deze combinatie kun je alle kanten op in je groep.
door Arlette Honkoop 10 mei, 2023
Feedback is fantastisch - boekentip👍🏻
door Arlette Honkoop 06 apr., 2023
Boekentip 👍🏻📚 - Het jongetje dat niet stil kon zitten
door Arlette Honkoop 12 feb., 2023
Het automatiseringsproces van lezen 
door Arlette Honkoop 11 feb., 2023
De ontdekking van een onbekend continent Samengesteld en ingeleid door Noah J. Stern “De aardbol leek in alle windrichtingen doorkruist en minutieus in kaart gebracht. Maar er bleek iets over het hoofd te zijn gezien, iets aan de atlassen te zijn ontsnapt. Een heel continent nog wel: Terra Ultima.” En wat voor een continent: het is kolossaal en volstrekt uniek. De natuur kon er haar gang gaan zonder ingrijpen van de mens." Ontdekkingsreiziger Raoul Deleo vond Terra Ultima na een jarenlange zoektocht. Met kleurrijke, gedetailleerde tekeningen doet hij verslag van zijn expedities en van de wonderbaarlijke dieren, planten en landschappen die hij er aantrof. Terra Ultima zorgde al voor opwinding binnen de wetenschap. Maar nu kan iedereen kennismaken met het onbekende werelddeel. Speciaal voor dit boek kreeg Noah J. Stern, collega-ontdekkingsreiziger en bioloog, toegang tot het archief van Deleo. Hij maakte een representatieve selectie van prenten en aantekeningen, zodat iedereen zich een beeld van dit fascinerende, nieuwe werelddeel kan vormen. Winnaar Woutertje Pieterse Prijs 2022.
Meer blogs
Share by: