Blogopmaak

Lezen is een makkie...toch? - Voorlezen

Arlette Honkoop

VOORLEZEN? JA, LEUK🎈

VOORLEZEN
Lees jij weleens voor in de klas? Of als ouder, thuis aan je kind?

Merk je dat de wil er vaak wel is om voor te lezen, maar dat andere zaken ervoor zorgen dat het er (weer) niet van komt?
En je had het jezelf nog wel zó voorgenomen; vandaag ga ik gezellig voorlezen.


Voorlezen is niet alleen belangrijk, maar ook leuk en gezellig.

De tijd vliegt op een dag. Met van alles en nog wat bezig; werk, boodschappen doen, kind/ kinderen van school ophalen of juist wegbrengen, het huishouden, eten maken….. Een dag is zó gevuld.

Soms is je kind ook uit z’n doen en als het dan ’s avonds op bed ligt, ben je blij dat je even rust voor jezelf hebt.

Oh ja, je had jezelf beloofd om nog voor te lezen. Dat komt morgen dan wel. Heb er nu de puf niet meer voor.

Herkenbaar?

Voorlezen; soms wil je wel, maar door een samenloop van omstandigheden komt het er dan niet van. Je schuift het door naar een andere keer…. Alleen, als je die paar minuten voorlezen niet inplant, komt het er nooit meer van.

Iedere dag is er namelijk wel iets dat ‘even’ belangrijker is, of dat er tussendoor komt, of dat je eigenlijk liever wilt doen.

 

Uit onderzoek blijkt dat 80% van de Nederlandse ouders hun kinderen minder dan twee uur per week voorleest.  

Voorlezen stimuleert de taalontwikkeling bij kinderen, verrijkt de woordenschat en draagt hiermee bij aan een beter taalbegrip. Door voor te lezen leren kinderen sneller zelf lezen en hebben ze minder moeite met spellen en begrijpend lezen als ze regelmatig worden voorgelezen.

 

Voorlezen kost je misschien wel tijd, maar het levert jou en je kind/ kinderen ook heel veel op.

🎈 Je hebt echt dat ouder – kind moment

Bij het voorlezen, al is je kindje nog klein, praat je met je kind. Je legt uit, laat evt. plaatjes zien en je hebt het samen met je kind over het boek dat je aan het voorlezen bent.

🎈 Je vergroot de belevingswereld van het kind en je leert het begrippen aan.

Uit studies blijkt ook dat kinderen die veel worden voorgelezen, tijdens het beluisteren van de verhaaltjes actievere hersenen hebben. Op die manier worden er nieuwe connecties in de hersenen aangemaakt.

🎈 Uit andere onderzoeken blijkt bovendien dat als je een boek leest, dezelfde delen van je hersenen worden geactiveerd als wanneer je met andere mensen omgaat. Met andere woorden: je oefent sociale interactie als je leest.

🎈 Ook de woordenschat van je kind gaat er flink op vooruit als je meer voorleest. 
In het dagelijks leven gebruiken we namelijk niet zo heel veel woorden: er zijn in totaal zo’n 3000 ‘hoogfrequente’ woorden die we regelmatig horen. Daardoor kan het zo zijn dat je kind maar weinig woorden leert kennen.
In boeken worden andere woorden aangeboden, de laagfrequente woorden. Woorden die je niet zo vaak hoort in het dagelijkse leven.

Een aantal keer voorlezen heeft al een groot effect op de taalvaardigheid van jonge kinderen.

Je helpt je kind dus enorm met de taalontwikkeling als je voorleest.

 

Voorlezen is leuk, zowel voor jong als oud. Ook kinderen in groep 8 en zelfs oudere kinderen, vinden het vaak heerlijk om te luisteren naar een spannend, humoristisch,….verhaal.

Maak van voorlezen een moment van samenzijn en gezelligheid. Dit kan ’s middags na schooltijd of ’s avonds voor het slapengaan. Een kind vindt het heerlijk om op zo’n vast moment op de dag alle aandacht van vader of moeder helemaal voor zichzelf te hebben.

Maak er echter geen verplichting van, maar laat merken dat het voor jullie allebei gezellig is.

 

Voorlezen zorgt er daarnaast voor dat dyslectische kinderen of kinderen die moeite hebben met lezen, toegang krijgen tot gewone kinderboeken van hun leeftijd. Laat je kind zelf ook voorlezen.  Als hij het leuk vindt, kan het leerzaam zijn om hem/ haar voor te laten lezen aan een jonger broertje of zusje.

 

HOE LEES JE VOOR?
Een idee om thuis/ school te oefenen is door te starten bij het voorlezen met praten over het boek.
Hoe ziet de kaft eruit, bekijk samen de plaatjes, laat zien, vertel erbij of lees alvast het stukje op de achterkant voor.

Je kunt je als ouder, leerkracht of begeleider wellicht  het idee hebben dat ‘stemmetjes’ horen bij het voorlezen, maar dat jij daar niet zo goed in bent. 
Voorlezen is veel meer dan dat. Het gaat om je houding, om de emotie in je stem, om de interactie met je kind.
De fantasie van je kind doet de rest. Daar hoef jij geen enge heks voor te worden!

Een paar voorleestips:
• Lees het verhaal eerst zelf door, zodat je je straks goed kunt inleven
• Praat duidelijk 
• Wissel af tussen snel, langzaam, hard en zacht voorlezen
• Betrek je kind bij het verhaal. Stel vragen, laat aanwijzen of zinnen afmaken
• Met een vast voorleesmoment kom je in een dagelijks ritme 

Tip: Het is beter om regelmatig kort voor te lezen (plm 15 min.) dan 1 keer per week heel lang.

Zorg voor een vaste plek waar de voorleesboeken/ boeken van je kind/ de kinderen bewaard/ neergezet kunnen worden. Maak evt. een knus voorleeshoekje met wat kussentjes.
Of zet een tipi neer en maak daar een leeshoekje van.

Maak er in ieder geval een gezellig samenzijn – momentje van.

 

ENKELE VRAGEN

Lees jij weleens voor? Hoeveel minuten?

Hoe vaak lees je voor? Zou je vaker voor willen lezen? Hoe zou jij dat kunnen realiseren?

Hoe maak jij jouw moment van voorlezen gezellig?

 

Ik ben benieuwd naar jouw voorleesmomentjes. Deel ze als je wilt bij de comments.


 MEER INFORMATIE/ DOWNLOADS
Basiswoordenschat - BAK-lijst

Masterclass - gaat over wat je moet weten over voorlezen en de stap om kinderen zelf laten lezen

Waarom voorlezen zo belangrijk is - Heutink (incl. poster met 9 voorleestips)


Ik zou het erg leuk vinden om feedback van je te krijgen. Zou je jouw bevindingen (recensie) dan alsjeblieft willen posten? Anderen lezen deze recensies ook en hoe meer bevindingen, opmerkingen, hoe meer ideeën je een ander geeft.                                                                                                                                       Alvast ontzettend bedankt voor je reply🎈🥰
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Gevoelens & Emoties
Moeten in het onderwijs
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Er moet heel veel in het onderwijs. Werkdruk is hoog. Uitval van leerkrachten tot zelfs een burn-out.Laat het onderwijs weer worden waarvoor destijds is gekozen; gewoon weer lesgeven aan kinderen😍 Alles wa t 'extra' is onder de loep nemen en er kritisch naar kijken; móet het ook echt!?
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Het boek ‘Ontdek je Breinkrachten met Effi en Furon’ geeft je herkenbare, verschillende verhalen om voor te lezen. In ieder verhaal staat een Breinkracht (executieve functie) centraal. De Breinhelden Effi en Furon belanden in herkenbare situaties waarin ze een bepaalde Breinkracht nodig hebben. Deze leuke en zeer herkenbare verhalen vormen een herkenbaar uitgangspunt om met kinderen over een Breinkracht te praten; wat is het en wanneer zet je deze kracht in?
door Arlette Honkoop 15 okt., 2023
Een puzzel gebruiken voor een dictee, woordmap, taal, rekenen, (begrijpend) lezen,...🧩
door Arlette Honkoop 04 sep., 2023
To the loo 😀
door Arlette Honkoop 21 aug., 2023
Een leuke kraam, of een gezellig theater?Met deze combinatie kun je alle kanten op in je groep.
door Arlette Honkoop 10 mei, 2023
Feedback is fantastisch - boekentip👍🏻
door Arlette Honkoop 06 apr., 2023
Boekentip 👍🏻📚 - Het jongetje dat niet stil kon zitten
door Arlette Honkoop 12 feb., 2023
Het automatiseringsproces van lezen 
door Arlette Honkoop 11 feb., 2023
De ontdekking van een onbekend continent Samengesteld en ingeleid door Noah J. Stern “De aardbol leek in alle windrichtingen doorkruist en minutieus in kaart gebracht. Maar er bleek iets over het hoofd te zijn gezien, iets aan de atlassen te zijn ontsnapt. Een heel continent nog wel: Terra Ultima.” En wat voor een continent: het is kolossaal en volstrekt uniek. De natuur kon er haar gang gaan zonder ingrijpen van de mens." Ontdekkingsreiziger Raoul Deleo vond Terra Ultima na een jarenlange zoektocht. Met kleurrijke, gedetailleerde tekeningen doet hij verslag van zijn expedities en van de wonderbaarlijke dieren, planten en landschappen die hij er aantrof. Terra Ultima zorgde al voor opwinding binnen de wetenschap. Maar nu kan iedereen kennismaken met het onbekende werelddeel. Speciaal voor dit boek kreeg Noah J. Stern, collega-ontdekkingsreiziger en bioloog, toegang tot het archief van Deleo. Hij maakte een representatieve selectie van prenten en aantekeningen, zodat iedereen zich een beeld van dit fascinerende, nieuwe werelddeel kan vormen. Winnaar Woutertje Pieterse Prijs 2022.
Meer blogs
Share by: