Blogopmaak

Talenten/ kwaliteiten🤩

Arlette Honkoop

Talenten; wat is jouw talent?

Wanneer is iets een talent?

Een talent is volgens de Dikke van Dale 'een natuurlijke begaafdheid (aanleg), iets wat je heel goed kunt.
Tekenen, voetballen, rekenen, maar ook behulpzaam zijn, goed luisteren en creativiteit kunnen talenten zijn'.


Toen ik een tweetal jaar geleden de opleiding Psychomotorisch Kindercoach volgde, kwamen naast een heleboel andere materialen, ook deze kaartjes in beeld.

Ik vond (en vind nog steeds) de tekeningen zó schattig, dat ik deze Smoely-kaartjes én de bijbehorende poster heb aangeschaft. Er is zelfs een Appie Feijn-kaartje; ik ben… zelfstandig😄 Helemaal leuk toch?

De tekeningen spreken ook de kinderen erg aan; zowel bij de kinderen in de groep als in mijn praktijk.

 

Toen ik deze Talentenkaartjes introduceerde, kozen kinderen in eerste instantie niet zozeer hun talenten, maar gingen ze voor de kaartjes die ze heel erg leuk vonden😜

Nadat we de verschillende kaartjes hadden bekeken én besproken met de poster erbij, ging het kiezen van de eigen talenten beter.

 

🎈Eerst laat ik kinderen zelf hun talenten kiezen. Die worden vervolgens besproken; wanneer en hoe maak je gebruik van jouw talent(en)?

Kun je met jouw talent anderen helpen? Op welke manier zou je dit kunnen doen?

🎈De andere manier die ik gebruik is om bij andere kinderen in de groep na te vragen wat voor talent(en) een kind heeft en daar een voorbeeld bij te noemen.

Ieder kind gaat de groep rond om te vragen aan groepsgenootjes wat zijn of haar talent(en) is/ zijn.

Vb. jij hebt zelfvertrouwen, want jij weet wat je wilt en je durft te vragen.

🎈Samenwerken met deze talentkaartjes gaat ook heel goed. 

De kinderen die dezelfde talenten hebben, gaan bij elkaar zitten in max. groepjes van vier.

Op een groot blad dat in vier vlakken is verdeeld, schrijft ieder kind vervolgens op waar, wanneer en hoe hij desbetreffend talent inzet.

Daarna gaan de kinderen uit eenzelfde groepje hun antwoorden met elkaar bespreken en vergelijken.

Wat is hetzelfde? Wat is anders? 

Zijn er dingen die je van de ander kunt gebruiken? Zo ja, schrijf die in jouw eigen vak erbij (met een andere kleur pen/stift).

Daarna met de gehele groep bespreken, waarbij er van ieder groepje één kind is dat het woord voert.

🎈 Zelf een tekening van jouw talent maken. Zorg dat jouw talent bovenaan het tekenblad geschreven is.

🎈 Het kind/ de kinderen een kaartje van een talent laten pakken dat een doel is. Een talent uitkiezen dat het kind graag zou hebben.
Welk kaartje heb je gekozen? Waarom dat kaartje? Waarom wil je dat talent heel graag? Kun je voor dit talent leren of moet je dit al in je hebben? Wat zijn manieren om dat talent ook te hebben/ krijgen? Wie of wat heb je hiervoor nodig? Wat moet je hier zelf voor doen? Hoe ga jij dit aanpakken? Wat wordt er anders bij jou? Waar kunnen we dit aan zien?etc.

🎈 Kaartjes uitdelen aan alle kinderen in de groep. Ieder kind gaat met zijn/ haar kaartje naar een ander kind om zijn/ haar talentenkaartje aan te geven.
🎈 Kaartjes uitdelen aan alle kinderen in de groep. Degene met dezelfde talenten zoeken elkaar op. In dat gecreëerde groepje bespreek je met elkaar wat er allemaal bij desbetreffend talent hoort.
🎈 Er wordt een talentkaartje van de stapel gepakt. Aan welk kind wordt dit kaartje gegeven? Waarom aan desbetreffend kind? Waar zie je zijn/ haar talent in terug?

🎈 Laat  de kinderen een top 3 maken van hun talenten.
🎈 Kinderen schrijven van boven naar onder op een blad hun naam. Achter iedere letter van de naam komt een talent te staan.
🎈Laat de kinderen een dier tekenen waarin ze hun talenten/ kwaliteiten terugzien. Als je de Smoely-poster in de groep hebt hangen, is het voor deze opdracht wel makkelijker dan de talentkaartjes.
Welk(e) talent(en) van het dier komt/ komen overeen met het/de eigen talent(en)?
Laat ze deze woorden of zinnen rondom het dier schrijven.
Daarna een 'dieren-talenten-muur' maken van al deze tekeningen, zodat de kinderen deze van elkaar kunnen bekijken en lezen.
🎈 Laat kinderen thuis een foto maken op het moment dat ze hun talent laten zien. Deze foto nemen de kinderen mee naar de groep om erover te vertellen. Heb je thuis andere talenten dan op school (nodig)?  Wat is hetzelfde? Wat is anders?
Maak er een fotomuur van en laat ieder kind erbij schrijven met welk talentenkaartje hun 'thuistalent' overeenkomt.

🎈 Talent/ kwaliteit van de dag
Een idee dat ik op Klasse.be tegenkwam; iedere dag een stukje voorlezen. In het voorgelezen stukje tekst gaan de kinderen op zoek naar de kwaliteit van de dag. Ze leren welke kwaliteiten er bestaan en welke ze zelf bezitten.
Door dagelijks een andere kwaliteit uit te lichten, leren ze die ook in te zetten in de klas en leren ze die ook herkennen bij anderen.

🎈 Hobby en talenten/ kwaliteiten

Laat ieder kind zijn/ haar hobby beschrijven op een blad. Laat er ook bij tekenen.
Wat heb je nodig aan talenten/ kwaliteiten om je hobby uit te kunnen oefenen?
Bespreek dit klassikaal met elkaar.

🎈 Talenten-/ kwaliteitenmuur

Zorg dat je genoeg kaartjes hebt! Leg alle kaarten open op tafel.

Kind 1 pakt een kaart en geeft deze kaart aan kind 2. Hierbij wordt ook uitgelegd waarom deze kaart wordt gegeven.

Kind 2 pakt een kaart voor kind 3, etc. In de richting van de klok.
Ga zo door totdat alle kaartjes op zijn.  Alle kaartjes die ieder kind nu heeft, worden goed bekeken en met elkaar besproken. Daarna plakt ieder kind zijn/ haar talenten/ kwaliteiten op een gekleurd vel.

Al deze talenten/ kwaliteiten worden vervolgens zichtbaar in de klas aan een muur opgehangen.


Natuurlijk zijn er nog veel meer ideeën om deze kaartjes in je les, bij de begeleiding en/of in je praktijk te gebruiken.

Kinderen vinden het ‘werken’ met deze talentkaartjes in ieder geval erg leuk. Ook in de bovenbouw🤩

Kopen van deze Talentenkaartjes kan hier.

Smoely - talentenrapport - gratis download
Meer downloads op de website - gratis Smoely beloningskaarten en aftelkalenders


🎈Meer werkvormen om Smoely talentenkaartjes in te zetten

Talenten in de klas - werkvormen en in gesprek met kinderen

Follow Your Sun kwaliteitenspel - werkvormen

Speelwijze Kwaliteitenspel - verschillende spelvormen om Smoely Talentenkaartjes te gebruiken

This is me! - Leerlijn voor talentontwikkeling in de klas

Spelvarianten - verschillende spelvormen om Smoely Talentenkaartjes te gebruiken bij coaching, R.T, begeleiding


🎈Kaartjes

Talentenspel
Talentenkaarten Unicef


Maak van iedere dag een talentendag😍👍🏻🌼

Hartelijke groetjes, Arlette Honkoop 


Ik zou het erg leuk vinden om feedback van je te krijgen. Zou je jouw bevindingen (recensie) dan alsjeblieft willen posten? Anderen lezen deze recensies ook en hoe meer bevindingen, opmerkingen, hoe meer ideeën je een ander geeft.                                                                                                                                       Alvast ontzettend bedankt voor je reply🎈🥰
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Gevoelens & Emoties
Moeten in het onderwijs
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Er moet heel veel in het onderwijs. Werkdruk is hoog. Uitval van leerkrachten tot zelfs een burn-out.Laat het onderwijs weer worden waarvoor destijds is gekozen; gewoon weer lesgeven aan kinderen😍 Alles wa t 'extra' is onder de loep nemen en er kritisch naar kijken; móet het ook echt!?
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Het boek ‘Ontdek je Breinkrachten met Effi en Furon’ geeft je herkenbare, verschillende verhalen om voor te lezen. In ieder verhaal staat een Breinkracht (executieve functie) centraal. De Breinhelden Effi en Furon belanden in herkenbare situaties waarin ze een bepaalde Breinkracht nodig hebben. Deze leuke en zeer herkenbare verhalen vormen een herkenbaar uitgangspunt om met kinderen over een Breinkracht te praten; wat is het en wanneer zet je deze kracht in?
door Arlette Honkoop 15 okt., 2023
Een puzzel gebruiken voor een dictee, woordmap, taal, rekenen, (begrijpend) lezen,...🧩
door Arlette Honkoop 04 sep., 2023
To the loo 😀
door Arlette Honkoop 21 aug., 2023
Een leuke kraam, of een gezellig theater?Met deze combinatie kun je alle kanten op in je groep.
door Arlette Honkoop 10 mei, 2023
Feedback is fantastisch - boekentip👍🏻
door Arlette Honkoop 06 apr., 2023
Boekentip 👍🏻📚 - Het jongetje dat niet stil kon zitten
door Arlette Honkoop 12 feb., 2023
Het automatiseringsproces van lezen 
door Arlette Honkoop 11 feb., 2023
De ontdekking van een onbekend continent Samengesteld en ingeleid door Noah J. Stern “De aardbol leek in alle windrichtingen doorkruist en minutieus in kaart gebracht. Maar er bleek iets over het hoofd te zijn gezien, iets aan de atlassen te zijn ontsnapt. Een heel continent nog wel: Terra Ultima.” En wat voor een continent: het is kolossaal en volstrekt uniek. De natuur kon er haar gang gaan zonder ingrijpen van de mens." Ontdekkingsreiziger Raoul Deleo vond Terra Ultima na een jarenlange zoektocht. Met kleurrijke, gedetailleerde tekeningen doet hij verslag van zijn expedities en van de wonderbaarlijke dieren, planten en landschappen die hij er aantrof. Terra Ultima zorgde al voor opwinding binnen de wetenschap. Maar nu kan iedereen kennismaken met het onbekende werelddeel. Speciaal voor dit boek kreeg Noah J. Stern, collega-ontdekkingsreiziger en bioloog, toegang tot het archief van Deleo. Hij maakte een representatieve selectie van prenten en aantekeningen, zodat iedereen zich een beeld van dit fascinerende, nieuwe werelddeel kan vormen. Winnaar Woutertje Pieterse Prijs 2022.
Meer blogs
Share by: