Blogopmaak

Tongbrekers

Arlette Honkoop

Tongbrekers; een lees- en schrijfles

De kat krabt de krullen van de trap. Éénvan de toch wel meest bekende tongbrekers.

Dit kaartspel ‘Tongbrekers’ is geweldig leuk om in te zetten voor een leesles.

In groep 6 heb ik deze les gegeven en de kinderen vonden het geweldig.

Van tevoren heb ik verschillende tongbrekers bij elkaar gezocht wat leesniveau betreft. Ieder kaartje geeft d.m.v. ‘ogen’ aan wat de leesmoeilijkheid is.

Vervolgens heb ik de kaartjes aan de kinderen gegeven. Hierbij aangegeven dat, mocht het lezen van de tongbreker toch te lastig zijn, het kaartje gewoon omgeruild kon worden.


🎈Verschillende manieren van lezen gedaan met deze Tongbrekers.

- Kinderen oefenden eerst in stilte en daarna hardop met hun tongbreker.

Hardop lezen was eerst een rustig tempo. Een secondewijzer op het digibord met als start 15 seconden. Ieder kind heeft dat leestempo behaald

Hierna voerde ik het leestempo op, door de secondewijzer op minder seconden te zetten.

- Ieder kind kreeg een nieuw kaartje. Ook dit weer in stilte én hardop laten oefenen/ lezen.

Vervolgens een wedstrijdelement eraan toegevoegd: wie kan zijn/ haar tongbreker foutloos lezen binnen (vb.) 6 seconden?


🎈Een andere vorm om met deze Tongbrekers een leesles te houden, is door de tongbreker door te geven.

Het makkelijkste is als de kinderen in een kring zitten. Op een vooraf gesproken teken, start iedereen met het hardop lezen van zijn/ haar tongbreker. Is iedereen hiermee klaar, dan wordt de tongbreker doorgegeven in de richting van de klok. Wederom hardop lezen, weer doorgeven,….totdat iedereen weer zijn/ haar tongbreker heeft, waarmee hij/ zij is begonnen.

Bij een grote groep, maar ook bij een wat kleinere groep, kun je van tevoren afspreken hoe vaak de tongbreker wordt doorgegeven.


Tot slot van deze leesles heb ik de kinderen in tweetallen een eigen tongbreker laten schrijven. Degene die de tongbreker voor wilde lezen, kon dit doen.

Alle tongbrekers op een groot vel geplakt, zodat de kinderen deze van elkaar op hun gemak ook later nog konden lezen.

Deze hele les, leesles én schrijfles, vonden de kinderen zó leuk, dat er vaker om is gevraagd. “Juf, gaan we weer met die kaartjes een leesles doen?”


Tuurlijk heeft niet iedereen dit kaartspel Tongbrekers bij de hand.

Via het digibord kun je echter verschillende tongbrekers met de kinderen oefenen, om evt. daarna zelf een tongbreker te laten maken:
Nederlandse Tongbrekers
Niet uit te spreken struikelzinnen en tongbrekers
De beste Tongbrekers - YouTube


Ik zou het erg leuk vinden om feedback van je te krijgen. Zou je jouw bevindingen (recensie) dan alsjeblieft willen posten? Anderen lezen deze recensies ook en hoe meer bevindingen, opmerkingen, hoe meer ideeën je een ander geeft.                                                                                                                                       Alvast ontzettend bedankt voor je reply🎈🥰
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Gevoelens & Emoties
Moeten in het onderwijs
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Er moet heel veel in het onderwijs. Werkdruk is hoog. Uitval van leerkrachten tot zelfs een burn-out.Laat het onderwijs weer worden waarvoor destijds is gekozen; gewoon weer lesgeven aan kinderen😍 Alles wa t 'extra' is onder de loep nemen en er kritisch naar kijken; móet het ook echt!?
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Het boek ‘Ontdek je Breinkrachten met Effi en Furon’ geeft je herkenbare, verschillende verhalen om voor te lezen. In ieder verhaal staat een Breinkracht (executieve functie) centraal. De Breinhelden Effi en Furon belanden in herkenbare situaties waarin ze een bepaalde Breinkracht nodig hebben. Deze leuke en zeer herkenbare verhalen vormen een herkenbaar uitgangspunt om met kinderen over een Breinkracht te praten; wat is het en wanneer zet je deze kracht in?
door Arlette Honkoop 15 okt., 2023
Een puzzel gebruiken voor een dictee, woordmap, taal, rekenen, (begrijpend) lezen,...🧩
door Arlette Honkoop 04 sep., 2023
To the loo 😀
door Arlette Honkoop 21 aug., 2023
Een leuke kraam, of een gezellig theater?Met deze combinatie kun je alle kanten op in je groep.
door Arlette Honkoop 10 mei, 2023
Feedback is fantastisch - boekentip👍🏻
door Arlette Honkoop 06 apr., 2023
Boekentip 👍🏻📚 - Het jongetje dat niet stil kon zitten
door Arlette Honkoop 12 feb., 2023
Het automatiseringsproces van lezen 
door Arlette Honkoop 11 feb., 2023
De ontdekking van een onbekend continent Samengesteld en ingeleid door Noah J. Stern “De aardbol leek in alle windrichtingen doorkruist en minutieus in kaart gebracht. Maar er bleek iets over het hoofd te zijn gezien, iets aan de atlassen te zijn ontsnapt. Een heel continent nog wel: Terra Ultima.” En wat voor een continent: het is kolossaal en volstrekt uniek. De natuur kon er haar gang gaan zonder ingrijpen van de mens." Ontdekkingsreiziger Raoul Deleo vond Terra Ultima na een jarenlange zoektocht. Met kleurrijke, gedetailleerde tekeningen doet hij verslag van zijn expedities en van de wonderbaarlijke dieren, planten en landschappen die hij er aantrof. Terra Ultima zorgde al voor opwinding binnen de wetenschap. Maar nu kan iedereen kennismaken met het onbekende werelddeel. Speciaal voor dit boek kreeg Noah J. Stern, collega-ontdekkingsreiziger en bioloog, toegang tot het archief van Deleo. Hij maakte een representatieve selectie van prenten en aantekeningen, zodat iedereen zich een beeld van dit fascinerende, nieuwe werelddeel kan vormen. Winnaar Woutertje Pieterse Prijs 2022.
Meer blogs
Share by: