Blogopmaak

Woordsoortenkaartjes á la Triviant

Arlette Honkoop

Woordsoortenkaartjes á la Triviant

Woordsoortenkaartjes á la Triviant📝

Taal verkennen, zinsontleding, woordsoorten kunnen benoemen.

Met deze Woordsoorten á la Triviant oefen je bij deel 1:

* werkwoorden

* Zelfstandige naamwoorden

* Bijvoeglijke naamwoorden
* Lidwoorden
* Voorzetsels
* Voegwoord


Met deel 2 oefen je:

* Werkwoorden
* Zelfstandige naamwoorden

* Persoonlijke voornaamwoorden
* Aanwijzende voornaamwoorden

* Bezittelijke voornaamwoorden
* Telwoorden


Bij zowel deel 1 als deel 2 staat beschreven wat de desbetreffende woordsoorten betekenen. Hierbij staan ook voorbeelden vermeld.

Handleiding   
Leuk natuurlijk, deze Woordsoortenkaartjes á la Triviant, maar hoe zit het ook alweer met de spelregels van Triviant?
Hoe gebruik je de draaischijf of de kleurendobbelsteen bij deze kaartjes?

Om te beginnen leg je de draaischijf en/of kleurendobbelsteen op tafel neer, in het midden tussen de spelers.
De Woordsoortenkaartjes liggen op een stapeltje naast de draaischijf en/of kleurendobbelsteen. De kaartjes liggen zo, dat de vragen naar boven liggen. 🎈Beter is echter om ze in een bakje/ doosje neer te kunnen zetten, zodat je van tevoren de vragen niet al kunt zien.
Als je met een grote groep gaat spelen dan kun je eventueel ervoor kiezen om tweetallen te maken. De twee spelers die samen doen, mogen dan overleggen over de antwoorden die ze geven.

Nu ga je bepalen wie als eerste mag beginnen. Dat kan door het gooien van een gewone dobbelsteen, door een naamkaartje te trekken of een ijslollystokje waar een naam op staat, etc.
De speler die mag beginnen, gooit met de kleurendobbelsteen of draait aan de pijl van de draaischijf. 
De kleur van het vakje van de draaischijf en/of de kleur van de kleurendobbelsteen die wordt gegooid, is de kleur van de vraag die hij krijgt.

De vraag wordt door een andere speler voorgelezen. Als het goede antwoord wordt gegeven, dan krijg je als speler/ tweetal/ of als team een punt.
Als een vraag fout wordt beantwoord, is de beurt voorbij.

Om te weten of een antwoord goed is of niet, kun je gebruikmaken van het antwoord op de achterkant van de Woordsoortenkaartjes.
Wanneer het antwoord fout is, mag het juiste antwoord niet worden gegeven.
Gebruikte vragenkaarten gaan weer onderop de stapel of achteraan in het bakje/ doosje.
- Je kunt van tevoren een tijd afspreken hoe lang je wilt spelen.
Degene die na die tijd de meeste punten heeft, heeft gewonnen.
- Degene die als eerste 10 punten (vb.) heeft, heeft gewonnen.
- Degene die als eerste van iedere kleur een vraag goed heeft beantwoord, heeft gewonnen.

Je kunt deze kaartjes
klassikaal inzetten, door zelf met de kleurendobbelsteen te gooien of de draaischijf te gebruiken. Je leest de vraag voor en de kinderen schrijven (evt. in desbetreffende kleur) het antwoord op. Een antwoord kan ook op een wisbordje worden geschreven.
In
tweetallen laten 'werken' of in een team (groepje van 4).


🎈Tip: voor de stevigheid is het beter om de draaischijf af te drukken op dikker papier, 120 - 160 gr. Dit dikkere papier (en evt. daarna lamineren) zorgt ervoor dat de bovenkant makkelijker draait.


Woordsoortkaartjes á la Triviant
Ik zou het erg leuk vinden om feedback van je te krijgen. Zou je jouw bevindingen (recensie) dan alsjeblieft willen posten? Anderen lezen deze recensies ook en hoe meer bevindingen, opmerkingen, hoe meer ideeën je een ander geeft.                                                                                                                                       Alvast ontzettend bedankt voor je reply🎈🥰
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Gevoelens & Emoties
Moeten in het onderwijs
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Er moet heel veel in het onderwijs. Werkdruk is hoog. Uitval van leerkrachten tot zelfs een burn-out.Laat het onderwijs weer worden waarvoor destijds is gekozen; gewoon weer lesgeven aan kinderen😍 Alles wa t 'extra' is onder de loep nemen en er kritisch naar kijken; móet het ook echt!?
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Het boek ‘Ontdek je Breinkrachten met Effi en Furon’ geeft je herkenbare, verschillende verhalen om voor te lezen. In ieder verhaal staat een Breinkracht (executieve functie) centraal. De Breinhelden Effi en Furon belanden in herkenbare situaties waarin ze een bepaalde Breinkracht nodig hebben. Deze leuke en zeer herkenbare verhalen vormen een herkenbaar uitgangspunt om met kinderen over een Breinkracht te praten; wat is het en wanneer zet je deze kracht in?
door Arlette Honkoop 15 okt., 2023
Een puzzel gebruiken voor een dictee, woordmap, taal, rekenen, (begrijpend) lezen,...🧩
door Arlette Honkoop 04 sep., 2023
To the loo 😀
door Arlette Honkoop 21 aug., 2023
Een leuke kraam, of een gezellig theater?Met deze combinatie kun je alle kanten op in je groep.
door Arlette Honkoop 10 mei, 2023
Feedback is fantastisch - boekentip👍🏻
door Arlette Honkoop 06 apr., 2023
Boekentip 👍🏻📚 - Het jongetje dat niet stil kon zitten
door Arlette Honkoop 12 feb., 2023
Het automatiseringsproces van lezen 
door Arlette Honkoop 11 feb., 2023
De ontdekking van een onbekend continent Samengesteld en ingeleid door Noah J. Stern “De aardbol leek in alle windrichtingen doorkruist en minutieus in kaart gebracht. Maar er bleek iets over het hoofd te zijn gezien, iets aan de atlassen te zijn ontsnapt. Een heel continent nog wel: Terra Ultima.” En wat voor een continent: het is kolossaal en volstrekt uniek. De natuur kon er haar gang gaan zonder ingrijpen van de mens." Ontdekkingsreiziger Raoul Deleo vond Terra Ultima na een jarenlange zoektocht. Met kleurrijke, gedetailleerde tekeningen doet hij verslag van zijn expedities en van de wonderbaarlijke dieren, planten en landschappen die hij er aantrof. Terra Ultima zorgde al voor opwinding binnen de wetenschap. Maar nu kan iedereen kennismaken met het onbekende werelddeel. Speciaal voor dit boek kreeg Noah J. Stern, collega-ontdekkingsreiziger en bioloog, toegang tot het archief van Deleo. Hij maakte een representatieve selectie van prenten en aantekeningen, zodat iedereen zich een beeld van dit fascinerende, nieuwe werelddeel kan vormen. Winnaar Woutertje Pieterse Prijs 2022.
Meer blogs
Share by: