Blogopmaak

Kinderboekenweek

Arlette Honkoop

KINDERBOEKENWEEK

'Een boek geeft je vleugels en de mogelijkheid om te reizen naar de plekken van jouw dromen'  - (eigen citaat)

Yes, het is bijna weer zover; de Kinderboekenweek komt er weer aan! Als fervent lezer 'verslind' ik boeken. Ik vind deze periode daarom ook helemaal geweldig. Nieuwe boeken die uitkomen, thema's die ervoor zorgen dat allerlei ideeën boven komen borrelen, leesactiviteiten met de kinderen, boekpromoties,.... Fantastisch😍😃📚

Een extra lange week feest; maar liefst 10 dagen. Op school, in de bieb en in de boekwinkel, overal wordt er een feest gemaakt van de Kinderboekenweek en alles draait daarbij om boeken. Ieder jaar heeft de Kinderboekenweek een thema dat je overal tegenkomt; op posters in de klas, in de etalages van boekwinkels, in de bieb, ....
De Kinderboekenweek is in het leven geroepen, omdat de bedenkers het belangrijk vinden dat kinderen veel lezen. Als je veel leest, leer je nieuwe woorden, het is goed voor de taalontwikkeling  én je maakt gebruik van je fantasie.


Het thema van de Kinderboekenweek van dit jaar 2020 staat in het teken van geschiedenis. Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) laat weten dat Arend van Dam het kinderboekenweekgeschenk zal schrijven voor de 66e editie van de jaarlijkse themaweek.

Het thema, dat de titel 'En Toen?' meekrijgt, draait om het verkennen van werelden van vroeger. Naast het geschenk van Van Dam zal Mylo Freeman een prentenboek maken dat wordt uitgegeven in de Kinderboekenweek.

"Mijn hele leesleven duik ik het liefst in verhalen die echt gebeurd zijn", zegt Van Dam. "Met dit kinderboekenweekgeschenk ben ik dan ook van plan om geschiedenis te schrijven."


Vanaf 4 maart tot en met 24 juni kunnen kinderen tevens stemmen op hun favoriete kinderboek. De titel waarop het meest wordt gestemd, zal tijdens de Kinderboekenweek de publieksprijs uitgereikt krijgen.

De Kinderboekenweek 2020 is van woensdag 30 september t/m zondag 11 oktober. Dan vindt ook de NS Kinderboekenruil plaats, waarbij jonge lezers een meegebracht boek kunnen ruilen voor een nieuw exemplaar.


_____________________


Informatie & geschiedenis over de Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek is een periode van 10 dagen in begin oktober. Tijdens de Kinderboekenweek wordt er extra aandacht besteed aan het (Nederlandse) kinderboek. In deze periode staat een bepaald thema centraal. Bij de boekwinkels die meedoen met de Kinderboekenweek krijg je bij besteding van € 10,00 het kinderboekenweekgeschenk gratis. Elk jaar wordt er aan een schrijver / schrijfster van kinderboeken gevraagd of hij (of zij) het kinderboekenweekgeschenk wil schrijven. Het kinderboekenweekgeschenk is een uitgave van de Stichting CPNB (Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek).


De bibliotheken besteden extra aandacht aan lezen. Ze organiseren vaak diverse leuke activiteiten rond de Kinderboekenweek, zoals een schrijver die komt voorlezen en vertellen over zijn werk. Op de avond voordat de Kinderboekenweek begint wordt een Kinderboekenbal gehouden. Daar zijn veel schrijvers aanwezig. Tijdens het Kinderboekenbal wordt ook de Gouden Griffel uitgereikt. Dat is een prijs voor de auteur van het beste kinderboek van dat jaar.


De geschiedenis van de Kinderboekenweek

In 1954 was er voor het eerst een verkiezing van het ‘kinderboek van het jaar’. De winnares was An Rutgers van der Loeff. (1910-1990). Zij schreef het boek ‘Lawines razen.’ De eerste echte Kinderboekenweek was in 1955. Die duurde toen ook al 10 dagen, net als de gewone Boekenweek voor grote mensen.

De verkiezing van ‘Kinderboek van het jaar’ duurde tot 1970. Daarna kreeg het beste kinderboek de ‘Gouden Griffel’.


Geschenk

Tijdens de eerste Kinderboekenweken kregen de mensen die een kinderboek kochten een leuk geschenk. Dat waren nog geen boeken, zoals nu. In 1955 was het geschenk een poster van een lezende clown. In de jaren daarna waren het een spel, een bouwplaat, een mobile, een knipplaat en een kijkdoos.

Vanaf 1962 kregen de kopers een kinderboek cadeau. Het boek van Hans Dijkhuis ‘Keesje Kruimel’ was hiervan het eerste. Het boek ‘Kattensoep’ van Janneke Schotveld krijg je tijdens de Kinderboekenweek van 2017.


Thema

In 1965 kreeg de Kinderboekenweek voor het eerst een thema. Het thema voor dat jaar was ‘Kind en dierenwereld’. Inmiddels zijn er al heel veel thema’s geweest, zoals theater, natuur, reizen, geheimen, boten, superhelden, sprookjes, de wereld, techniek en nog veel meer.

Elk jaar wordt er ook een prentenboek gemaakt, speciaal voor de kleinste kinderen. In 2015 werd het gemaakt door Mies van Hout. Floor Rieder maakte het in 2016 en in 2017 door Martijn van der Linden en Maranke Rinck

Sinds 2012 wordt door de Kinderen voor Kinderen ieder jaar een speciaal themalied gezongen. Het 1e lied was bij het thema 'Hallo Wereld!'.


Prijzen

De CPNB reikt elk jaar prijzen uit voor de mooiste kinderboeken van het voorgaande jaar.

De Zilveren Griffels worden uitgereikt aan schrijvers van kinderboeken. Tijdens het Kinderboekenbal op de avond voordat de Kinderboekenweek begint, krijgt één van de Zilveren Griffel-winnaars een Gouden Griffel voor de auteur van het allerbeste kinderboek. De Gouden Griffel kan alleen gewonnen worden door een oorspronkelijk Nederlands boek. Een Zilveren Griffel kan ook door een vertaald boek gewonnen worden.


Tonke Dragt wint in 1963 de prijs voor het beste kinderboek met ‘De brief voor de koning’. In 2004 wint dit boek de ‘Griffel der Griffels’. Bij het 50-jarig bestaan van de Kinderboekenweek in 2004 is éénmalig de ‘Griffel der Griffels’ uitgereikt. Er werd gekozen uit de boeken die eerder een Gouden Griffel hadden gewonnen of Kinderboek van het jaar waren geweest. ‘De brief voor de koning’ van Tonke Dragt heeft deze prijs gewonnen.

Nederlandse illustratoren / illustratrices van kinderboeken kunnen een Zilveren Penseel winnen. Dat zijn er elk jaar maar twee. Eén van de twee Zilveren Penselen wint in september de Gouden Penseel.

Buitenlandse illustratoren kunnen elk jaar een Zilveren Palet winnen. Ook dat zijn er maar twee. Het beste werk van één van die twee buitenlandse illustratoren wordt beloond met een Gulden (gouden) Palet.

De Vlag en Wimpels zijn eervolle vermeldingen voor kinderboeken. Ze bestaan sinds 1980.


Prijs van de Nederlandse Kinderjury

Iedereen tussen de 6 en 12 jaar kan meedoen aan de Nederlandse Kinderjury. Alle kinderen die hun stem uitgebracht hebben, vormen samen de Nederlandse Kinderjury. Er zijn twee leeftijdsgroepen: 6 t/m 9 jaar en 10 t/m 12 jaar. Elke leeftijdsgroep kiest een eigen winnaar. In een bepaalde periode (een week of 6) kun je stemmen op jouw beste boek van het vorig jaar. Alle boeken uit dat jaar doen mee. Kinderen die tussen de 10 en 12 jaar oud zijn, mogen ook stemmen voor de ‘Jonge Jury’ (13-16 jaar). De Nederlandse Kinderjury bestaat vanaf 1988.

_____________________

LESIDEETJES ROND DE KINDERBOEKENWEEK

  • Dobbelsteen bepaal welk boek, verhaal, stukje tekst je voorleest (kbweek)
  • Lees- en/of geschiedenisopdrachten met dobbelsteen
  • Draaischijf (Ikea) in bezit van dartspel? Gooi je titel, stukje voorlezen, je verhaal, schrijfopdrachten en meer
  • Speel ‘levend memory’. Dit kan heel goed rond elk thema van de Kinderboekenweek
  • De 'Rode Loper': leg een mat o.i.d. neer waar een kind op kan lopen.

Onderbouw/ middenbouw: Als lkr. vertel je wie het kind is qua historisch persoon en je noemt wat feiten.  Het leukst is als knd zich hierbij ook nog kunnen verkleden of iets aan kunnen trekken wat bij hun 'persoon' past.

Bovenbouw: kind loopt over de loper en vertelt zelf hoogtepunten en/of feiten van zijn historische 'carrière'. Andere kinderen mogen vragen stellen om erachter te komen wie hij/ zij is. Uiteraard hoeft het geen raadspel te zijn, maar is het puur gericht op het 'showen' en vertellen.

  • Met hele klas maak je een ‘en toen’- muur, of een klein museum, of een boek, of….
  • 'En toen' over de geschiedenis van de eigen woonplaats. Gebeurtenissen, personen, standbeelden, hoe hun woonplaats er vroeger uitzag (kaart of maquette),….
  • Knutsel je eigen tijdmachine van bijv. een schoenendoos
  • Maak in een schoenendoos een kamer van vroeger
  • Een tijdspad/ tijdlijn met hieraan kaartjes wie, wanneer en hoe omtrent de tijd
  • maak je eigen tijdlijn: v.a. geboorte tot nu. Beschrijving, foto’s, etc

Als een 'waslijn' door de klas. of als ‘mijn jaarboek’ (Klik hier voor gratis templates tijdlijnen)

  • Museumidee: schilderij met beschrijving erbij. Vb. een mooie afdruk van Napoleon Bonaparte. Het gezicht van Napoleon wordt uitgeknipt en in de plaats komt het gezicht/ zelfportret/ foto van een kind.
  • pop-up boek of 3D-kaart maken van een historisch figuur, gebeurtenis,….
  • Lapbook (klik hier voor nog meer lapbook templates)
  • Woordzoeker met hierin een aantal historische personen en/of gebeurtenissen. Kinderen kunnen ook, ahv bijv. een geschiedenisles en/of -periode, zelf een woordzoeker maken. In 2-tallen, groepjes, etc.
  • Een quiz door de kinderen laten maken.
  • Verhaal laten schrijven 'En toen was er eens...'; spannend, overdreven, vol fantasie, als een sprookje, SF-verhaal, ...
  • Zelf een boekje maken/ vouwen 
  • Beroepen-hand: je eigen hand omtrekken. In het midden een beroep, wat wil je worden (gelukkig, rijk, een vader of een moeder,.... dit kan ook door een kind aangegeven worden op 'wat wil jij later worden')  (plaatje of als tekst).
    In de 5 vingers komen de kenmerken behorende bij een gevoel, beroep,... te staan.
  • Interviewen van iemand met een bepaald beroep. Het leukste is als je een vader, moeder, ...uit kunt nodigen die iets over zijn/ haar beroep komt vertellen.

Variatie: interview je opa en/of oma over hun tijd. Over bijv. hun schooltijd, maar ook over allerlei andere dingen. Wat deden zij in hun vrije tijd? Wat zijn ze geworden qua beroep? Kon je toe kiezen wat je wilde worden? Wat wilde je als kind heel graag worden? Een fantastische ontdekkingstocht naar het leven van je opa en/of oma.

  • Story Cubes: de Rory’s Story Cubes is een mooie manier om verhalen de klas in te brengen. Het principe is simpel: 9 dobbelstenen met iconen over allerhande onderwerpen geven inspiratie tot de meest uiteenlopende verhalen. Hiermee wordt fantasie en vindingrijkheid gestimuleerd.
    Werp de dobbelstenen en daag de kinderen uit om een mooi verhaal te bedenken (individueel, in tweetallen of per groepje van maximaal 4). Mocht je de Story Cubes niet hebben, kun je deze uiteraard ook zelf maken😊
  • maak een boekendoos: kies een boek dat te maken heeft met het thema van de Kinderboekenweek, zorg voor allerlei leuke weetjes, stukjes tekst, etc. uit jouw gekozen boek en probeer onderwerpen te vinden die in jouw boek voorkomen. Leg deze voorwerpen in jouw boekendoos. Je bent uiteraard ook altijd vrij om spulletjes zelf te maken😃
  • Vind iemand die..... (van site van juf-judith.nl)
  • Lessen rond het boek Alfabet


Het mooie van bovenstaande lesideetjes is dat je de werkvormen op ieder thema van de Kinderboekenweek toe kunt passen.😍


Mijn favoriete boek op dit moment is 'Prutsers en pechvogels'; een geweldig (voorlees-)boek over historische missers.

Ik zou het erg leuk vinden om feedback van je te krijgen. Zou je jouw bevindingen (recensie) dan alsjeblieft willen posten? Anderen lezen deze recensies ook en hoe meer bevindingen, opmerkingen, hoe meer ideeën je een ander geeft.                                                                                                                                       Alvast ontzettend bedankt voor je reply🎈🥰
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Gevoelens & Emoties
Moeten in het onderwijs
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Er moet heel veel in het onderwijs. Werkdruk is hoog. Uitval van leerkrachten tot zelfs een burn-out.Laat het onderwijs weer worden waarvoor destijds is gekozen; gewoon weer lesgeven aan kinderen😍 Alles wa t 'extra' is onder de loep nemen en er kritisch naar kijken; móet het ook echt!?
door Arlette Honkoop 07 jan., 2024
Het boek ‘Ontdek je Breinkrachten met Effi en Furon’ geeft je herkenbare, verschillende verhalen om voor te lezen. In ieder verhaal staat een Breinkracht (executieve functie) centraal. De Breinhelden Effi en Furon belanden in herkenbare situaties waarin ze een bepaalde Breinkracht nodig hebben. Deze leuke en zeer herkenbare verhalen vormen een herkenbaar uitgangspunt om met kinderen over een Breinkracht te praten; wat is het en wanneer zet je deze kracht in?
door Arlette Honkoop 15 okt., 2023
Een puzzel gebruiken voor een dictee, woordmap, taal, rekenen, (begrijpend) lezen,...🧩
door Arlette Honkoop 04 sep., 2023
To the loo 😀
door Arlette Honkoop 21 aug., 2023
Een leuke kraam, of een gezellig theater?Met deze combinatie kun je alle kanten op in je groep.
door Arlette Honkoop 10 mei, 2023
Feedback is fantastisch - boekentip👍🏻
door Arlette Honkoop 06 apr., 2023
Boekentip 👍🏻📚 - Het jongetje dat niet stil kon zitten
door Arlette Honkoop 12 feb., 2023
Het automatiseringsproces van lezen 
door Arlette Honkoop 11 feb., 2023
De ontdekking van een onbekend continent Samengesteld en ingeleid door Noah J. Stern “De aardbol leek in alle windrichtingen doorkruist en minutieus in kaart gebracht. Maar er bleek iets over het hoofd te zijn gezien, iets aan de atlassen te zijn ontsnapt. Een heel continent nog wel: Terra Ultima.” En wat voor een continent: het is kolossaal en volstrekt uniek. De natuur kon er haar gang gaan zonder ingrijpen van de mens." Ontdekkingsreiziger Raoul Deleo vond Terra Ultima na een jarenlange zoektocht. Met kleurrijke, gedetailleerde tekeningen doet hij verslag van zijn expedities en van de wonderbaarlijke dieren, planten en landschappen die hij er aantrof. Terra Ultima zorgde al voor opwinding binnen de wetenschap. Maar nu kan iedereen kennismaken met het onbekende werelddeel. Speciaal voor dit boek kreeg Noah J. Stern, collega-ontdekkingsreiziger en bioloog, toegang tot het archief van Deleo. Hij maakte een representatieve selectie van prenten en aantekeningen, zodat iedereen zich een beeld van dit fascinerende, nieuwe werelddeel kan vormen. Winnaar Woutertje Pieterse Prijs 2022.
Meer blogs
Share by: